Tykač s Číňany postaví největší bateriové úložiště v Evropě. Zajistil si státní podporu

Pavel Tykač, majitel společnosti Sev.en Energy

Pavel Tykač, majitel společnosti Sev.en Energy Zdroj: Sev.En Energy

Vizualizace projektu největšího bateriového úložiště v Evropě
Předběžná vizualizace bateriového úložiště v přístavu DP World London Gateway v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie
3
Fotogalerie

Miliardář Pavel Tykač má za sebou klíčový krok na cestě k výstavbě dosud největšího bateriového úložiště elektřiny v Evropě. Jeho společnost Intergen zvítězila v únoru v britské energetické aukci, čímž pro obří bateriový projekt získala patnáctiletý kontrakt provozní podpory, takzvané kapacitní platby. Tykačova skupina Sev.en Energy má v Intergenu poloviční podíl, druhá polovina náleží dvěma čínským investorům. Informaci deníku E15 potvrdila mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Úložiště s rekordními parametry začne Intergen stavět příští rok ​​v hrabství Essex na jihovýchodě Anglie. „Bude to největší evropské úložiště,“ potvrdila Sáričková s tím, že instalovaný výkon obří baterie má dosahovat 320 megawattů a kapacita ​​640 megawatthodin. Takové úložiště by dokázalo zásobovat elektřinou 300 tisíc domácností po dobu dvou hodin.

Kdy začne baterie dodávat elektřinu do sítě, zatím není jasné. Intergen ještě nemá veškerá povolení, a proto také počítá s výstavbou až v příštím roce, sdělila Sáričková. Investiční náklady mají dosáhnout 200 milionů liber, zhruba 5,9 miliardy korun.

Pro Tykače to nemusí být poslední bateriový projekt na britských ostrovech. Intergen jednak zvažuje, že v budoucnu essexské úložiště rozšíří na 450 megawattů a zároveň projektuje úložiště s výkonem o sto megawattů vyšším.  

„Naší misí je dodávat flexibilní a nízkoemisní řešení energetických služeb, na které se může každý spolehnout. Bateriová úložiště nám pomáhají tohoto cíle dosáhnout,“ sdělil k výsledkům aukce šéf Intergenu Jim Lightfoot.

Už dříve uvedl, že s rostoucím podílem obnovitelných zdrojů budou hrát technologie pro ukládání energie čím dál důležitější roli. Pro Velkou Británii, která má téměř neomezené možnosti výstavby offshorových větrných parků, tak mohou být obří bateriová úložiště klíčová, doplňuje Sáričková.

Poloviční spoluvlastníkem Intergenu jsou dvě čínské energetické společnosti China Huaneng a Guangdong Energy, přičemž první jmenovaná už jeden bateriový systém v Británii loni dokončila. Úložiště s výkonem sto megawattů v hrabství Wiltshire je dosud největší na britských ostrovech.

V rámci kapacitního mechanismu stát platí za to, že si zarezervuje výkon energetických zdrojů, s nimiž pak udržuje rovnováhu v elektrické soustavě. Majitel bateriového úložiště část svého výkonu nechává v kapacitním pohotovostním režimu a je připraven dodat na povel potřebný objem elektřiny, aby se poptávka na trhu vyrovnala s nabídkou a nehrozil blackout. O konkrétních a garantovaných finančních podmínkách kapacitního mechanismu soutěží projekty v aukcích, v nichž vyhrávají ti, kteří službu nabízejí nejlevněji.

V poslední britské aukci se podařilo vysoutěžit kapacitní platby bateriovým projektům o souhrnném výkonu více než jednoho gigawattu. Mezi vítězi byly ale i jiné zdroje, patřily k nim i plynové elektrárny se souhrnným výkonem téměř 27 gigawattů.

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub