Tykač vyklízí britský energetický trh. S Číňany prodal tamní plynové elektrárny

Český podnikatel a investor dlouhodobě působící v energetice Pavel Tykač

Český podnikatel a investor dlouhodobě působící v energetice Pavel Tykač Zdroj: Blesk:Pecak

Investiční skupina Sev.en Global Investments českého byznysmena Pavla Tykače odchází z britského energetického trhu. Se svým čínským obchodním partnerem ve středu dokončila prodej tamních energetických aktiv, v nichž držela poloviční podíl. Kupujícím je investiční skupina Creditas finančníka Pavla Hubáčka.

Obchod se týká čtyř plynových elektráren Coryton, Rocksavage, SEEL a Spalding, které Tykač vlastnil v rámci společnosti Intergen spolu s čínskými státními skupinami China Huaneng a Guangdong Energy. Čtveřice má celkový instalovaný výkon zhruba 2,8 gigawattu, což je o přibližně 0,6 gigawattu více než jaderná elektrárna Temelín. Společnost Intergen v Británii pracovala i na projektech obřích bateriových úložišť, jejichž výstavba však ještě nezačala.

Výši transakce lze obtížně odhadovat. Finanční ukazatele Intergenu nejsou veřejné. Když však Tykač do společnosti v roce 2019 vstupoval, časopis Forbes napsal, že britská společnost v roce 2017 vykázala zisk před zdaněním a úroky zhruba 82 milionů dolarů, což v dnešních korunách činí asi 1,8 miliardy korun. Od té doby ale Intergen zprovoznil další britskou elektrárnu a výkonnost skupiny se měla několikanásobně zvýšit.

„Velmi aktivně jsme do řízení společnosti vstupovali a spolu s vedením i dalšími akcionáři jsme našli příležitosti pro růst i úspory. Za více než tři roky jsme tak významně zlepšili provoz společnosti, provozní zisk EBITDA během tohoto období vzrostl téměř na čtyřnásobek,“ hodnotí ukončenou investici generální ředitel Sev.en GI Alan Svoboda.

Zdroj deníku E15, který si nepřál být jmenován, se domnívá, že za britská aktiva musel nový vlastník zaplatit více než dvacet miliard korun. Sev.en to však kvůli smluvním podmínkám odmítá komentovat. „Dosáhli jsme velice významného zhodnocení investice. Jedná se o naši dosud největší divestici hmotného majetku,“ dodal.

Transakce podle něho odráží dlouhodobou strategii Tykačovy skupiny využívat zajímavé investiční příležitosti napříč regiony a ve spolupráci s managementy dosahovat udržitelného růstu a zhodnocování investic.

Tykač se však v minulosti vyjádřil i v tom smyslu, že důvodem prodeje je skutečnost, že s čínskými partnery nenašel společnou řeč, co se týká dalšího směřování firmy. „Příčinou rozchodu je, že se obtížně potkáváme na společné obchodní strategii. Na jedné straně stojí agresivní soukromá firma, na druhé státem vlastněný obří podnik ze země, kde vládne komunistická strana. Takže vzájemná souladnost našich priorit není vysoká,“ uvedl loni v červnu pro Seznam Zprávy s tím, že se na transakci pracuje.

Transakce se přitom netýká dvou australských elektráren z portfolia Intergenu, jejichž vlastnická struktura se nemění. Už dnes ale probíhají jednání o možném rozdělení portfolia, což ale Sev.en GI nekomentuje. Původně se spekulovalo tom, že jednu australskou elektrárnu si ponechá Tykač a druhou Číňané. 

Sev.en GI od loňského roku řídí všechny dosud realizované zahraniční investice Sev.en Group. Kromě tradiční energetiky a těžby se zaměřuje také na ocelářství, petrochemickou výrobu a na další průmyslové sektory.

Skupina má zastoupení na třech kontinentech. Mezi významné zahraniční akvizice patří těžební společnosti Blackhawk Mining, Corsa Coal nebo Delta Electricity.  

Skupina Sev.en je také významnou společností na tuzemském energetickém trhu. Patří do ní hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy.