Ukrajina: Ruský plyn nepotřebujeme, máme svůj

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom.com

Kyjev, kterému se nedaří dohodnout se s Moskvou na příznivějších podmínkách dodávek plynu, stále více hovoří o plánech dosáhnout nezávislosti na tomto zdroji. „Ať si Rusko nastaví horentní ceny plynu, klidně i milion dolarů za tisíc metrů krychlových. Máme dost doma produkovaného plynu a dalších zdrojů na to, abychom pokryli potřeby naší země,“ řekl dokonce v televizním rozhovoru šéf bezpečnostního výboru parlamentu Anatolij Hrycenko.

Ukrajina tvrdí, že na jejím území se nachází největší zásoby břidlicového plynu v Evropě. Do poloviny tohoto roku by si Kyjev rád udělal zcela jasné představy o kapacitě ložisek.

Ukrajinský premiér Mykola Azarov v těchto dnech zdůraznil, že má vláda v plánu významně zvýšit domácí produkci plynu. „Náš úkol je neobyčejně jednoduchý – snížit závislost na dovezeném a extrémně drahém plynu,“ podotkl na konferenci o energetice. Chce, aby se na těžbě podílely další země. „Budeme vděční, pokud s námi budou američtí investoři spolupracovat na průzkumu a rozvoji ložisek,“ zdůraznil během čtvrtečního setkání se zástupce ministerstva zahraničí USA.

Už v září minulého roku vláda oznámila, že do dobývání břidlicového plynu na východě země hodlá postupně investovat až 800 milionů dolarů Royal Dutch Shell. Předběžnou smlouvu o spolupráci podepsala také se společností ExxonMobil.

Názor, že by se Ukrajina skutečně mohla stát nezávislou na dovozu plynu vyjádřil na zmíněné konferenci i eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Zároveň ale zdůraznil důležitost ukrajinské sítě plynovodů pro tranzit suroviny z Ruska do Evropy. Unie je podle něj připravena podpořit jeho modernizaci.

Šéfka bezpečnostní rady státu Rajsa Bohatyrova se ale domnívá, že Ukrajina ke své nezávislosti potřebuje především více plynovách dodavatelů. Poznamenala také, že kvůli nevýhodné plynové smlouvě s Ruskem z roku 2009 přichází země každý rok zhruba o pět miliard dolarů. Proto podle ní musí pokračovat rozhovory s Moskvou o nové “férové” dohodě.