Úleva pro OKD: elektrárna Dětmarovice přežije rok 2025

Dětmarovice

Dětmarovice Zdroj: Wikimedia

Pro těžařskou společnost OKD, která se potácí ve finančních problémech, je to dobrá zpráva. Elektrárenská společnost ČEZ počítá s tím, že severomoravská černouhelná elektrárna Dětmarovice poběží i po roce 2025. Každý rok provozu znamená pro OKD odbyt 700 až 900 tisíc tun uhlí.

Budoucí provoz elektrárny zajistí letošní investice 388 milionů korun do snížení emisí oxidu dusíku. Jinak by po roce 2016 nesplňovala zpřísněné limity. Investice se zatím týká dvou ze čtyř elektrárenských bloků. „Nejdříve denitrifikujeme dva bloky a pak zvážíme další postup,“ uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Pokud by firma chtěla v jediné velké elektrárně na severní Moravě zachovat plnou kapacitu 800 megawattů, musela by investovat i do zbylých dvou bloků. Emise oxidů dusíku teď průměrně překračují budoucí strop 1,8krát, ale leží pod nynějšími limity. „Počítáme s dlouhodobým provozem elektrárny za horizont roku 2025 v souladu se zajištěním dodávky tepla pro Orlovou a Bohumín,“ vysvětlila Půlpánová.

Ještě nedávno se přitom spekulovalo, že ČEZ hodlá Dětmarovice, které mají poměrně vysoké výrobní náklady, zavřít. Pokusil se ji také prodat v rámci snahy o vyřešení sporu s Evropskou komisí, ale z toho sešlo. ČEZ spor s komisí uzavřel prodejem elektrárny Chvaletice a dohodou se společností Czech Coal.

K udržení elektrárny v chodu vyzývali ČEZ i představitelé Moravskoslezského kraje, který se potýká s vysokou nezaměstnaností a dopady útlumu těžby v OKD. „Investici do elektrárny vítáme. Jednak bude elektrárna dál odebírat uhlí, jednak její zavření neohrozí zaměstnanost. Dá se říct, že jedno tamní pracovní místo má na sebe navázané tři až čtyři pracovní pozice v dodavatelských a dalších firmách,“ říká Jan Březina, předseda krajské Hospodářské komory Moravskoslezského kraje.

Sám ČEZ uvádí, že Dětmarovice zaměstnávají čtyři stovky lidí, přičemž dávají práci dalším dvěma tisícům zaměstnanců.
Skupina ČEZ bude muset v nejbližších letech podobné ekologické investice zajistit rovněž v dalších elektrárnách, i když je nezahrnula do svého programu komplexní obnovy. „Neobnovované bloky uhelných elektráren projdou postupnou ekologizací od roku 2014 do roku 2020. Rozsah je pro jednotlivé zdroje rozdílný a závisí na stavu zařízení, spalovaném palivu, ale také na způsobu budoucího využití. Náklady na ekologizaci těchto zdrojů budou záviset na konkrétních úpravách a budou předmětem výběrových řízení,“ zdůraznila Půlpánová.