Unikátní spor jde k soudu: Ostrava žaluje stát kvůli smogu

Smog

Smog Zdroj: Archiv

Téměř tři roky uplynuly od doby, kdy statutární město Ostrava podalo žalobu na Českou republiku, konkrétně na vládu a ministerstva životního prostředí a dopravy, za znečištěné životní prostředí. Po spoustě odkladů se zdálo, že kauza půjde do ztracena, nyní se ale věci pohnuly a brzy by měl zaznít jasný verdikt soudu. „Projednání a rozhodnutí věci se předpokládá nejpozději do konce března,“ odpověděl na dotaz E15.cz místopředseda Městského soudu v Praze Jan Ryba.

Žalobu na stát schválili ostravští radní v květnu 2010. Domáhají se v ní ochrany před nezákonnými zásahy žalovaných, tedy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy. Město žádá, aby soud de facto státu zakázal další porušování práva na příznivé životní prostředí.

Hlavní problém žaloba spatřuje v nedostatečné a neefektivní ochraně čistoty ovzduší a nedodržování limitů znečištění. Stát by měla spor donutit ke konkrétním krokům, které povedou ke zlepšení situace.

Ostravu v kauze bude zastupovat známá advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák. Advokát Tomáš Sokol, když záležitost v říjnu 2010 převzal, takto pojatou žalobu města vůči státu ohledně životního prostředí označil za v branži ojedinělou. „O šancích v žádném sporu předem zásadně nespekuluji,“ odpověděl E15.cz Sokol na dotaz, zda Ostrava má šanci proti molochu jakým je stát uspět. „Spor je ale svým předmětem skutečně dosti ojedinělý,“ dodal Sokol.

Původně měla Ostravu hájit kancelář Pyšný, Weber & Partneři. V této kanceláři však byl tehdy partnerem exministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) a hrozil střet zájmů. Město se tedy rozhodlo požádat o služby pražskou Sokolovu kancelář.

Ostravu zatím kauza stála v uvozovkách drobné, protože k hlavnímu jednání zatím nedošlo. „Na odměnách za právní zastoupení v soudním sporu s ČR jsme zatím vyplatili 116 700 korun,“ odpověděla na dotaz E15. cz mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Českou republiku bude u soudu ve sporu s Ostravou zastupovat ministerstvo životního prostředí, na nějž žalovaná vláda a ministerstvo dopravy tuto pravomoc delegovaly.

Samotné město Ostrava po podání žaloby nečekalo s rukama v klíně. „Výčet všech opatření a informací je na speciálním webu www.dychamproostravu.cz,“ uvedla Vojkovská.

Proč se tři roky nic nedělo?

„Rozhodně to není tak, že by soud dosud nenařídil jednání. Nejprve musela být posouzena otázka, kdy se jedna osoba přihlásila jako zúčastněná na řízení. V srpnu 2011 bylo rozhodnuto, že osoba zúčastněnou není,“ argumentuje soudce Ryba.

I dál však Ostrava musela čekat. Záležitost pro odvolání zmíněné osoby skončila postupně u Nejvyššího správního soudu a posléze i Ústavního soudu ČR. Ani ÚS stěžovateli ale nevyhověl.

Ostrava, ilustrační foto (profimedia.cz)Ostrava, ilustrační foto (profimedia.cz) | ProfimediaPodle Státního zdravotního ústavu zemře v přímé souvislosti se smogem jen v ostravském obvodu Radvanice a Bartovice až 16 lidí ročně

„Spis, bez kterého se nelze s věcí seznámit a připravit k projednání, byl tak určitou dobu u uvedených instancí, tedy mimo dispozici zdejšího soudu,“ vysvětlil prodlevu Ryba.

Soudce Ryba vzhledem k probíhajícímu řízení jméno osoby neuvedl, jak E15.cz zjistilo, jednalo se však o zastupitele Petra Kaustu (hnutí Ostravak). Dle Nejvyššího správního soudu neprokázal to, že se právní spor přímo dotýká jeho práv. Konstatoval, že je ve stejném postavení jako všichni ostatní obyvatelé Ostravy. Neuspěl ani u ÚS.

Nervy došly už i ombudsmanovi

Celé Česko, a nejvíc Ostravsko, se letos v lednu řadu dní opět dusilo ve smogu. Do hry se veřejně a natvrdo vložil i úřad ombudsmana. „Až šestnáct lidí z ostravského obvodu Radvanice a Bartovice ročně zřejmě zemře kvůli vdechování smogu,“ upozornila v deníku Dnes na výsledky studie Státního zdravotního ústavu zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Za rok pravděpodobně zemře v místě 69 lidí. Prach ze všech zdrojů se ročně pravděpodobně přičiní o 16 úmrtí, osm z nich bude souviset se znečišťováním částicemi z ArcelorMittalu Ostrava, konstatovala studie.

„Situaci na Ostravsku jsem začala šetřit na základě desítek podnětů v roce 2010 a téměř rok jsme probírali a jednali se všemi různými znečišťovateli. Pravda je, že nedosáhneme zlepšení, pokud se budeme zabývat jenom jedním zdrojem,“ řekla dále v ČT24 k problému Seitlová.

Dle jejího názoru je třeba vyčlenit čtyři hlavní znečišťovatele – průmysl, dopravu, lokální topeniště a emise z Polska. „Na všechny se musíme soustředit a ve všech je možné dosáhnout určitého zlepšení. Kvalita ovzduší na Ostravsku je stále špatná a mnohá opatření přijatá k nápravě zůstala v rovině záměrů a nedostala se do praxe,“ prohlásila Seitlová.

Ve své zprávě zástupkyně ombudsmana kritizovala především nečinnost ministerstva životního prostředí a špatné informace z ministerstva zdravotnictví.

Smog dusí lidi i celou ekonomiku

Jiří Hanzlíček: Opatření proti smogu nefungují