ÚOHS opět vyšetřuje Czech Coal

Hnědouhelný důl

Hnědouhelný důl Zdroj: ctk

Skupinu Czech Coal začal vyšetřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pro podezření ze zneužívání dominantního postavení na trhu s hnědým uhlím. Stížnost úřadu postoupila Evropská komise, na niž se už loni v únoru obrátilo Teplárenské sdružení České republiky.

Tomu se nelíbilo, že Czech Coal v nových smlouvách na dodávky uhlí chtěl účtovat teplárnám až dvakrát vyšší ceny. Czech Coal tak čelí už dvěma podobným vyšetřováním. Loni úřad obnovil případ z roku 2009, kdy na základně stížnosti teplárenské společnosti United Energy konstatoval, že Czech Coal není dominantní hráč.

Nynější případ zamotalo nedávné vyčlenění Litvínovské uhelné z Czech Coalu. Na ni přešel i obchod s teplárenským uhlím. V podstatě by tak stížnost měla nově směřovat proti ní. „Musíme nejdřív prověřit, jestli jsou obě společnosti odděleny po právní, majetkové a personální stránce. Pokud bude oddělení úplné, budeme zkoumat, jaký vliv to má na dotyčný případ,“ řekl deníku E15 předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle Teplárenského sdružení se reorganizací skupiny Czech Coal podmínky na trhu nemění. „Řada kroků se odehrála již v loňském roce,“ tvrdí ředitel sdružení Martin Hájek.

Právníci, které deník E15 oslovil, soudí, že při samotném zjišťování, jestli někdo porušil pravidla hospodářské soutěže, nehraje vyčlenění Litvínovské uhelné roli. Jiné by to bylo, kdyby úřad chtěl případnou dominantní firmu za postup vůči teplárnám potrestat. V sankčním řízení by se mohl zaměřit už jen na Litvínovskou uhelnou. ÚOHS by jí pak s největší pravděpodobností udělil pokutu, která se může vyšplhat až na deset procent obratu.

Teplárenské sdružení ve stížnosti tvrdilo, že Czech Coal má na trhu s volným uhlím pro teplárny podíl více než 60 procent. Díky této síle mohl diktovat ceny a požadovat v nových smlouvách s teplárnami zvýšení až o sto procent. Czech Coal nicméně v minulosti několikrát prohlásil, že nové cenové podmínky nejsou pro teplárny likvidační, a dokazoval to na firmách, které na nový kontrakt přistoupily.

Evropská komise stížnost držela více než rok navzdory zvyklostem, které velí začít vyšetřování, nebo předat případ národnímu úřadu do jednoho až dvou měsíců. Do Česka ji poslala přede dvěma týdny. „Případ bude vyšetřovat úřad, který k tomu má dobré podmínky,“ odpověděla mluvčí komisaře pro hospodářskou soutěž Olga Leszczynska-Vargin na otázku, proč komise předala případ do Česka až po roce.

Vyšetřování Czech Coalu na základě stížností Teplárenského sdružení a United Energy nemusí být zdaleka poslední kauzou, kterou se na trhu s hnědým uhlím bude ÚOHS zabývat. V příštích týdnech by měl úřad podle Rafaje uzavřít vlastní sektorové šetření hnědouhelného trhu. Cílem bylo zjistit, jak se na trhu uplatní velcí a malí hráči a jestli někdo z těch velkých svého postavení nezneužívá.

Kdy jde o diktát

Samotný fakt, že společnost požaduje po odběratelích výrazně vyšší cenu, nemusí být automaticky podle právníků zneužitím dominantního postavení. Rozhodující je, jestli by si takový požadavek mohla firma dovolit v normálním konkurenčním prostředí, aniž by si odběratelé našli levnějšího dodavatele. Například pokud firma prokáže, že se jí zvýšily náklady, byl by cenový nárůst oprávněný. Musela by to udělat, i kdyby na trhu panovala konkurence.