Úspěch Škody Power: stala se globálním centrem výzkumu pro Doosan

Příprava turbíny (foto Škoda Power)

Příprava turbíny (foto Škoda Power) Zdroj: Skoda Power

Plzeňská Doosan Škoda Power se stala globálním centrem výzkumu parních turbín pro celou obří skupinu Doosan se 43 tisíci zaměstnanci v 35 zemích světa. Vyplatily se tak investice do inovačního centra.

Plzeňské strojírny, které jihokorejský Doosan koupil před třemi lety, za tu dobu investovaly do výzkumné základny přes 600 milionů korun a nyní tam pracuje zhruba 50 vývojářů, uvedl ředitel pro nové projekty Radek Trněný.

„Každý rok dáváme do výzkumu a vývoje 200 milionů korun. Kromě 50 lidí jsou další vázáni ve výrobě, nákupu materiálu, a přístrojů. A dáváme práci univerzitám v Česku, Německu a dokonce i v USA,“ řekl generální ředitel plzeňské firmy Jiří Šmondrk. Do vývoje investovala letos Doosan Škoda Power 180 milionů korun, tedy 2,2 procenta svých tržeb. Plán příštího roku je 265 milionů korun, což je 3,2 procenta tržeb plzeňského podniku, z toho 78 milionů korun vydá mateřská skupina Doosan.

Od roku 2017, kdy chce plzeňský podnik zvýšit tržby z letošních 8,1 miliardy na 15 miliard korun, by se měly investice do výzkumu a vývoje s výrazným podílem Doosanu zvýšit na 400 milionů až 500 milionů korun ročně. „Zvyšujeme počty zaměstnanců i testovacích zařízení na zkoušení novinek, které navíc začínáme patentovat,“ řekl Šmondrk.

Škoda Power je špičkou ve zvyšování účinnosti turbín

Globální vývojové centrum se zaměřuje hlavně na zvyšování účinnosti, výkonu i spolehlivosti turbín. „Ve zvyšování účinnosti jsme absolutní špičkou,“ uvedl Trněný. Podle Šmondrka zajistí lepší účinnost vyšší cenu zakázky. Každý nový prvek firma v Plzni testuje.

Škodovka je podle Šmondrka jednou z pěti firem světa, která je schopná nejen vyrobit vlastní turbíny až do výkonu 1200 MW, ale hlavně je zkonstruovat. Podle Trněného nyní centrum vyvíjí například turbíny o výkonu 800 a 1000 MW s nadkritickými parametry pro Indii.

Doosan Škoda Power s 1260 pracovníky má dohodnuté zakázky za 17,4 miliardy korun, z 90 procent v cizině. Mateřský Doosan vyrábí elektrárny, odlitky a výkovky, stavební a strojní zařízení, obráběcí stroje, lodní motory, kolejová vozidla i ocelové mosty. „Akvizice Doosanu v Plzni nebyla o výrobní kapacitě, ale o technologii Škoda,“ dodal Šmondrk.