Černobyl opět vyrábí elektřinu, daří se v něm solárům

Solární elektrárna v Černobylu

Solární elektrárna v Černobylu Zdroj: Reuters

Bývalý sovětský radar Duga
Bývalý sovětský radar Duga
Černobyl
Černobyl
Tělocvična místní školy...
100
Fotogalerie

V Černobylu, kde před třiatřiceti lety došlo k nejhorší jaderné havárii historie, se stále vyrábí elektřina. Tentokrát ji ale místo jaderných reaktorů vyrábí fotovoltaická elektrárna. 

Solární panely, které stojí asi 100 metrů od zničené elektrárny a v zóně je jich zhruba 3800, mají výkon jednoho megawattu, což při maximálním využití slunečního záření stačí na chod zhruba dvou tisícovek domácností.

Solární panely byly nainstalované loni v říjnu a nyní již dodávají elektřinu do sítě, potvrdili pro E15 dva čeští průvodci návštěvníků Černobylu. „Podle našich posledních informací v provozu jsou. Příliš je ale nevídáme, protože jsou za zdí elektrárny,“ uvedla průvodkyně českých návštěvníků v Černobylu Kateřina Vršanská. 

V budoucnu by se měl výkon fotovoltaické elektrárny dostat na sto megawattů. To je stále pouhý zlomek výkonu, kterým disponovala jaderná elektrárna.

„Není to jen další solární elektrárna, ale projekt, který má obrovskou symboliku. Množství energie sice není velké, ale výroba elektřiny na tomto místě znamená hodně,“ uvedl při otevření elektrárny šéf černobylských solárních panelů Jevgenij Varjagin.

Na instalaci fotovoltaické elektrárny v Černobylu se podílí ukrajinská firma Rodina Energy a německá společnost Enerparc. Stavba panelů je součástí plánu ukrajinské vlády, který počítá s investicí 100 milionů eur do vybudování obnovitelných zdrojů energie na tisíci čtverečních metrech pozemků okolo Černobylu. Tamní půda je stále příliš radioaktivní pro zemědělství, ale oblast zůstává napojena na ukrajinská města elektrickým vedením, které vzniklo v sedmdesátých letech.

Zakázaná černobylská zóna firmám nabízí levné pozemky a vysoké výkupní ceny za elektřinu. Zájem o výrobu obnovitelné energie na Ukrajině vyjádřily i další energetické společnosti.

K havárii v Černobylu došlo 26. dubna 1986. Okolo jedné hodiny místního času explodoval čtvrtý blok jaderné elektrárny. Podle ukrajinských médií měla podíl na výbuchu kromě selhání personálu, který porušil bezpečnostní pokyny, i chybná konstrukce sovětského reaktoru RBMK. Neštěstí zasáhlo mimo bezprostředního okolí elektrárny i sousední Bělorusko, které zasáhlo až 70 procent uniklého radioaktivního odpadu.

V posledních letech je černobylská zakázaná oblast stále oblíbenější u turistů. Havárie si v poslední době opět získala pozornost i díky seriálu Černobyl z produkce stanice HBO. Na mezinárodní filmové databázi IMDb ho více než sto tisíc diváků ohodnotilo průměrnou známkou 9,7, což jej řadí na první místo v žebříčku nejlepších seriálů.