V chemickém průmyslu lze brzy čekat významné přesuny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anwil

I když letošní rok vzhledem k počtu transakcí přinesl na trh fúzí a akvizic určité oživení, na realizované hodnotě kontraktů to příliš patrné není. Ze statistik mergermarketu vyplývá, že do konce srpna se v tuzemsku realizovaly obchody jen za 406 milionů eur. Za celý loňský rok to přitom byly bezmála dvě miliardy eur. Aby se trh dostal na loňské úrovně, musel by hodně přidat. Pokud nedožene loňskou výkonnost, zůstane historicky nejslabším.

Co se týče očekávaných kontraktů, pohyb by mohl nastat v chemickém průmyslu. Tam se očekávají poměrně významné transakce. Dvě pocházejí z hodně spletitého příběhu: spoluvlastník Viachemu Miroslav Babej-Kmec prodává svůj poloviční podíl v této firmě (zbytek podílu by měl držet podnikatel Petr Sisák). Viachem mimo jiné vlastní zkrachovalou ústeckou chemičku Setuza, kterou přebírá švýcarský komoditní gigant Glencore za 1,12 miliardy korun.

trh fúzí a akvizic v srpnutrh fúzí a akvizic v srpnu | mergermarket

Právě Babej-Kmec tuto transakci napadl u antimonopolního úřadu. Budovy Setuzy chce Glencoru prodat STZ Development, za kterou podle všeho stojí Sisák, ačkoli původně stoprocentně patřila Viachemu. Babej-Kmec s prodejem nesouhlasí a navíc se se Sisákem soudí zhruba o čtvrt miliardy korun, což je spor kolem naředění vlastnictví Viachemu.

Další očekávaný obchod vypadá standardněji. Vlastník českého výrobce PVC Spolany, polská Anwil ze skupiny PKN Orlen, prodává svůj podíl a horkým zájemcem je polská chemička Azoty Tarnow. Transakce by mohla mít hodnotu kolem miliardy korun, přičemž Anwil získal Spolanu před pěti lety za 650 milionů korun. Společnost Azoty se zúčastnila due dilligence (kompletního prověření) firmy a je připravena podat nabídku. Nominálně velkým obchodem by letos mohl být i očekávaný prodej majetku Sazky. V letošní akviziční jízdě pokračuje i Agrofert, který by mohl brzy dokončit ovládnutí Mlékárny Hlinsko.