V kancelářích majitele ostravské hutě v Paříži zasahovala policie. Prověřuje praní peněz

Majitel největší tuzemské huti Liberty Ostrava Sanjeev Gupta čelí rostoucímu tlaku kvůli podezření z finančních podvodů.

Majitel největší tuzemské huti Liberty Ostrava Sanjeev Gupta čelí rostoucímu tlaku kvůli podezření z finančních podvodů. Zdroj: Reuters

Britský miliardář Sandžív Gupta, kterého západoevropští politici dříve označovali jako záchrance evropských oceláren, čelí podezření z finančních podvodů od loňského roku, kdy zkrachoval jeho hlavní věřitel Greensill Capital.
Gupta se po krachu Greensillu se svým manažerským týmem přesunul do Dubaje, kde má jednu z rezidencí.
Miliardář Sanjeev Gupta za poslední rok navštívil Rumunsko, Austrálii i Česko, tedy země, kde vlastní své nejdůležitější ocelárny.
4
Fotogalerie

Majitel největší tuzemské hutě Liberty Ostrava Sanjeev Gupta čelí zvyšujícímu se tlaku kvůli podezření z finančních podvodů. Ve Francii už se o jeho podnikání zajímá policie. Minulý týden v jeho firmách provedla razii, aby zmapovala jeho dřívější transakce.

Liberty Ostrava zažívá nejlepší časy za poslední roky. Tento týden oznámila, že loni vyrobila největší objem tekuté oceli od roku 2016. Na pozadí ostravského ocelářského rozmachu však bobtná problém, který její optimismus může značně nahlodat. Týká se vlastníka hutě, britsko-indického ocelářského magnáta Gupty, jehož pařížské kanceláře tento týden navštívila francouzská policie.

Razie podle britského listu Financial Times proběhla v Guptově společnosti GFG Alliance a hliníkárně Dunkerque, nad níž byznysmen loni ztratil kontrolu ve prospěch americké skupiny AIP. Policie pořizovala kopie dokumentů a vyslýchala vedoucí pracovníky, píše FT s odkazem na své zdroje. Vyšetřování se má týkat možného zneužití majetku a praní špinavých peněz. 

Policie se podle FT zajímá například o platbu, jíž Gupta vyřešil soudní vyrovnání se společností Rio Tinto ve výši 25 milionů dolarů. Údajně však na to neoprávněně použil peníze z hliníkárny Dunkerque.  

Mluvčí hliníkárny zásah policie potvrdil s tím, že společnost s ní plně spolupracuje. Guptova skupina GFG nařčení z podvodu odmítla a uvedla, že zmíněnou platbou pouze vypořádala pohledávku za dodávky energií a jiné závazky.

„Transakci řídili bývalí vedoucí pracovníci společnosti GFG, kteří mezitím z podniku odešli. Financovala ji společnost AIP, aby si uvolnila cestu ke spornému ovládnutí společnosti Dunkerque,“ uvedla GFG s odkazem na půl roku staré přetahování o hliníkárnu. Zároveň pro deník E15 uvedla, že probíhající vyšetřování nemá vliv na byznys ostravské huti.

Francouzská prokuratura se k razii odmítla vyjádřit. Česká Liberty Ostrava odkázala na vyjádření GFG.

Gupta, kterého západoevropští politici dříve označovali jako zachránce evropských oceláren, čelí podezření z finančních podvodů od loňského roku, kdy zkrachoval jeho hlavní věřitel Greensill Capital. Finanční skupina, jejímž poradcem byl i bývalý britský premiér David Cameron, padla poté, co nezvládla splatit dluh právě Guptovi, respektive jeho společnosti GFG. Chvíli nato se rozjela série vyšetřování ve Francii, Německu a ve Velké Británii. Naposledy vyšlo najevo, že Guptovy firmy v Británii dluží na daních zhruba 26,4 milionu liber, zhruba 766 milionů korun. 

Gupta se po krachu Greensillu přesunul se svým manažerským týmem do Dubaje, kde má jednu z rezidencí. Od svého hlavního byznysu však zcela odtržený není. V mezidobí navštívil Rumunsko, Austrálii i Česko, tedy země, kde vlastní své nejdůležitější ocelárny.

Gigafactory Volkswagenu v Česku: Jaká jsou možná pozitiva a negativa?

Video placeholde
• Videohub