V lécích je Bangladéš soběstačný. Teď s nimi chce na Západ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Z gigantického koláče globálního obchodu s léky, který má hodnotu 600 miliard dolarů, patří Bangladéši skromných 55 milionů dolarů. To se ale brzy může změnit. Bangladéšští výrobci farmak prudce zvyšují výrobu a také kvalitu, což jim otevírá dveře na přísně regulované evropské a americké trhy.

„Export léčiv roste poslední dva roky dvojciferným tempem a věříme, že bude pokračovat,“ říká zástupce bangladéšského úřadu na podporu exportu. Místní trh s léky má hodnotu 1,136 miliardy dolarů a od roku 2010 se zvětšil o 24 procent, uvádí zpráva konzultantské firmy IMS Health Bangladesh. Velikost trhu se za posledních pět let zdvojnásobila.

Nárůst výroby mají na svědomí hlavně místní výrobci, kteří pokrývají 97 procent domácí poptávky. Stošedesátimilionový Bangladéš je tedy v lécích takřka soběstačný.

„Po nasycení domácí poptávky se naše farmaceutické firmy budou snažit utrhnout si podíl na globálním trhu a posílit vývoz,“ míní Abdul Muktadir, předseda bangladéšské asociace farmaceutických výrobců. „Většina nyní získala certifikáty GMP (Good Manufacturing Practice) z různých vysoce regulovaných trhů nebo se k tomu blíží,“ uvedl. Certifikáty GMP získávají bangladéšské firmy od nejpřísnějších regulátorů, jako jsou americký FDA, britský MHRA a australský TGA nebo od Evropské unie.

ilustrační fotoilustrační foto | kolaz E15

„Akreditace od zahraničních regulátorů nám dovolí vstoupit na přísné trhy ve Spojených státech a v Evropě, navíc s konkurenční cenou a vysokou kvalitou,“ vysvětluje Muktadir, který je zároveň šéfem výrobce léků Incepta.
Bangladéš už vyváží léčiva do 84 zemí, přičemž většina proudí do nejchudších částí světa. „Ano, cena a kvalita jsou našimi největšími výhodami. Ale máme i výhodu členství v klubu Nejméně rozvinutých zemí LDC (Least developed countries) pod patronací Světové obchodní organizace,“ připomíná Muktadir.

Z členství v klubu LDC plyne výhoda užitečná pro získávání patentů, známá jako smlouva TRIPS. Díky ní Bangladéš smí vyrábět patentované léky pro svůj trh a pro trhy ostatních nejméně rozvinutých zemí, a to až do roku 2016. To je obrovská výhoda, protože Bangladéš jako jediný člen LDC vyrábí léčiva skutečně ve velkém.