V Litoměřicích chtějí vybudovat geotermální teplárnu

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

V Litoměřicích by mohla za pár let stát druhá geotermální teplárna v Česku. V listopadu podalo město žádost o dotaci v rámci předvýzvy Operačního programu Věda, výzkum, vzdělávání pro období 2014 až 2020. Starosta města Ladislav Chlupáč již podepsal memorandum se společností Energie Holding, která patří do teplárenského koncernu MVV Energie a v Litoměřicích provozuje systém centrálního zásobování teplem.

Spolupráce Litoměřic a teplárenské firmy by měla spočívat v tom, že teplo ze zvažované geotermální teplárny bude rozvádět ve své teplárenské síti. „Jsme připraveni vyrobenou tepelnou energii prostřednictvím našich rozvodů distribuovat našim zákazníkům tak, aby cena tepla byla srovnatelná se stávající a nebyla zhoršena ekonomická situace žádného ze zúčastněných subjektů,“ říká Jitka Tůmová, mluvčí MVV Energie.

Projekt teplárny, která by měla získávat energii z horké skály v hloubce pět kilometrů pod povrchem, je závislý na přiklepnutí dotace. V původním plánu z roku 2005 město počítalo, že výstavba bude stát až 1,6 miliardy korun, a chtělo získat dotaci ve výši 40 procent nákladů. Podle expertů by bez dotace získané teplo nemohlo cenově konkurovat ani teplu z uhelného ani plynového zdroje.

S dotací začne stavět již v roce 2015

O dotaci nyní požádalo konsorcium partnerů pod vedením ostravské Vysoké školy báňské. Mezi další zúčastněné výzkumné a akademické instituce patří například Ostravská univerzita, Univerzita Karlova, Technická univerzita v Liberci, Ústav struktury a mechaniky hornin, Geofyzikální ústav a Ústav Geoniky Akademie věd ČR a Česká geologická služba.

„Pokud získáme dotaci, projekt může odstartovat již v roce 2015. V plánu je vybudování dvou center, první z nich v Litoměřicích, které mají za sebou nezbytný výzkum a průzkumný vrt, a místo je technicky i administrativně připraveno. Umístění dalšího bude vybráno v průběhu projektu na základě podrobného výzkumu,“ říká místostarosta Litoměřic Karel Krejza.

Dosud jedinou geotermální teplárnu provozuje právě MVV Energie v Děčíně. Využívá však jinou technologii. Teplo získává z podzemního jezera. I proto zatím firma neuvažuje o tom, že by se podílela jako investor na litoměřickém projektu.