V Maďarsku se staví unikátní bioelektrárna

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

Ve městě Szombathely nedaleko rakouských hranic vznikne bioelektrárna, kterou postaví společnost Grenor Hungária Energetika, jež má norského majitele. O investici za osm miliard forintů (zhruba 670 milionů korun), společně informovali šéf společnosti Gergely Diószegi a viceprimátor Szombathelye Miklós Molnár.

Elektrárna vyroste v průmyslovém parku Claudius v těsné blízkosti centra župy Vas. Pravděpodobně už ve druhé polovině roku 2014 bude vyrábět ekologickou a lacinou elektrickou i tepelnou energii z dřevního materiálu. Viceprimátor označuje investici za klíčovou z hlediska dalšího rozvoje města a jeho obyvatel.

Předběžné výpočty počítají s tím, že elektrárna ročně vyrobí 47 tisíc megawatthodin energie, která se do celostátní sítě dostane pomocí místní transformační stanice. Vzniklou tepelnou energii by odkoupila szombathelyská firma dodávající dálkově teplo. Ve městě je 11 500 dálkově vytápěných bytů, ve kterých bydlí třicet tisíc lidí. Nová „norská“ elektrárna v nich může z obnovitelných zdrojů pokrýt zhruba polovinu spotřeby tepla.

Diószegi zdůraznil, že to výrazně sníží ceny energie i závislost města na zemním plynu. Biosurovinu má zařízení získávat z výsadby „energetického lesa“ o rozloze tisíc hektarů nebo z odpadového dřeva z okolních lesních závodů. Díky zpracování suroviny z místních zdrojů vznikne kromě dvanácti pracovních míst v elektrárně dalších sto až 150 pracovních příležitostí u subdodavatelů.

Vedení Grenoru ubezpečuje obyvatele Szombathelye, že zařízení bude vyhovovat nejpřísnějším ekologickým požadavkům a úroveň škodlivých zplodin nedosáhne ani povolené hranice. Představitelé města a podniku také zdůrazňují, že dovoz suroviny do elektrárny je rovněž vyřešen ekologicky. Dvanáct kamionů denně nebude jezdit přes město, protože průmyslový park leží u silničního obchvatu.

Norská invaze

V Maďarsku působí dvacítka norských firem z různých oblastí, od obchodu s rybami až po telekomunikace. Nejznámější je mobilní operátor Telenor, který získal jednu z největších mobilních sítí Pannon GSM. Firma Fjordin, jež distribuuje čerstvé i mražené mořské a sladkovodní ryby, rozšířila sortiment o zvěřinu. Z Norska pochází i Thermo Control (izolace budov), Norske Skog (obchod a doprava), Axelie (antibiotika ) či Nemko (certifikace elektrospotřebičů).