V Temelíně se loni řešilo 64 závažných problémů, přesto je bezpečný, tvrdí kontrola

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Provoz obou výrobních bloků Jaderné elektrárny Temelín byl v roce 2011 přes 64 významných událostí bezpečný a spolehlivý. K nejzávažnějším problémům patřilo zaplavení ochranné schránky reaktoru na druhém výrobním bloku. Vyplývá to z výroční zprávy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Provozovatel jaderné elektrárny ČEZ v loňském roce evidoval celkem 216 událostí, 64 z nich bylo klasifikováno jako „významných“. SÚJB hodnotil 17 událostí podle mezinárodní stupnice INES stupněm nula (odchylka) a jednu událost stupněm jedna (anomálie), přičemž stupnice jich má celkem osm, od nuly po sedmičku, jež označuje velmi těžkou havárii.

Nejdéle, asi půl roku, se experti zabývali neplánovaným odstavením reaktoru na druhém bloku. Jeho ochranná schránka byla v září zaplavena radioaktivní vodou, která tam pronikla z bazénu skladování vyhořelého paliva. Odstávka trvala deset dnů. Zaplavením se nepoškodilo zařízení, nevznikla kontaminace lidí ani neunikly radioaktivní látky do životního prostředí. Právě tuto událost úřad hodnotil podle INES stupněm jedna.

„Příčinami události bylo především nevhodné nastavení tras z hlediska počtu bariér proti úniku média, nedostatky v systému řízení prací, nedostatky v systému údržby, nedostatky provozní dokumentace s ohledem na vazbu mezi bloky a nedostatky výkonu obsluhy 1. bloku při sledování stavu systémů při přečerpávání média,“ uvádí zpráva SÚJB.

Jaderná elektrárna Temelín, (Profimedia.cz)Jaderná elektrárna Temelín, (Profimedia.cz)|Profimedia.cz Jaderná elektrárna Temelín

Během minulého roku došlo v JETE také jednomu neplánovanému automatickému odstavení reaktoru 1. bloku v důsledku lidské chyby a v jednom případě byly porušeny limity a podmínky, když v důsledku poruchy nebyla předávána aktuální data ve skladu vyhořelého materiálu. Obě události byly dle INES hodnoceny stupněm nula.

Také čtětě:

Výroční zpráva SÚJB se detailně věnuje také havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě z loňského března, díky které došlo k úniku radioaktivních produktů štěpení do životního prostředí. Podle předsedkyně úřadu Dany Drábové se kontaminované vzdušné masy nevyhnuly ani Evropě a České republice, neznamenaly však žádné ohrožení pro lidi ani životní prostředí.

Bezpečnosti elektrárny JETE dlouhodobě nevěří ekologičtí aktivisté z Rakouska, kteří se obávají jaderné havárie v souvislosti s dostavbou zdroje. „Největším problém vidím v tom, že Česká republika dva nové bloky nepotřebuje, protože už nynější produkce se také exportuje do zahraničí,“ uvedl Manfred Doppler z rakouské organizace Antiatom Comitee.