Velkorysé Putinovy sliby proplatí vyšší daň z plynu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: gaz-system.pl

Ruská vláda v příštích letech uvalí na těžaře plynu včetně Gazpromu výrazně vyšší daň z těžby nerostných surovin. Ruský premiér a nadcházející prezident Vladimir Putin tím chce získat peníze na plnění předvolebních slibů prudkého zvýšení vládních výdajů. Zaplatí to domácí a možná i zahraniční spotřebitelé ve zvýšených cenách a důsledkem vyšších daní může být podle analytiků i omezení rozvoje nových ložisek.

Příští rok bude monopolní vývozce plynu Gazprom platit za těžbu plynu 582 rublů (376 Kč) na 1000 metrů krychlových metrů a postupně se daň do července 2015 zvedne na 1062 rublů. Překvapením byla daň na nezávislé producenty jako Novatek, kteří budou platit od roku 2015 téměř stejně - 1049 rublů na 1000 kubíků.

Uvalení masivní daně na Novatek může ohrozit plány největšího ruského nezávislého těžaře plynu zvýšit roční produkci do roku 2010 nad 110 miliard krychlových metrů, asi dvojnásobek dnešní produkce. Akcie Novateku se propadly o zhruba deset procent.

Akcie Gazpromu oslabily o jedno procento. Od března, kdy se ví, že vláda zavede vyšší daně, ale ztratily už asi 15 procent. „Je to negativní pro celé odvětví těžby plynu, zejména pro nezávislé. Gazprom si to může dovolit, má pružné kapitálové výdaje,“ řekl agentuře Reuters Olex Maximov z makléřské firmy Troika Dialog.

Rusko musí zalepit díru ve státních financích, kterou v nich udělaly sliby Putinovy předvolební kampaně. Londýnská konzultační firma Capital Economics odhadla, že celkový účet za předvolební sliby na 4,8 bilionu rublů (asi tři biliony korun) ročně, což do roka 2018 představuje 4-5 procent výkonu ekonomiky.

Těžaři plynu platili dosud tradičně nižší daně z těžby surovin než ropné společnosti, podle analytiků už ale ropný sektor nevydrží další zvýšení daňového břemene bez omezení své produkce. Vláda zvýší letos regulované domácí ceny plynu o 15 procent a zvýšením daní si zajistí 80 procent tohoto přírůstku pro sebe. Sektor těžby ropy a plynu se na příjmech federální vlády podílí asi polovinou.

Jeden z argumentů ve prospěch zvýšení daní na těžbu plynu poskytl minulý týden sám Gazprom, když oznámil, že za loňský rok se jeho čistý zisk zvýšil o 35 procent na 45 miliard dolarů (853 miliard korun), Byl to za loňský rok nejvyšší zisk ze všech světových společností s veřejně obchodovanými akciemi.

Gazprom je předním dodavatelem plynu do Evropy, zejména do její střední a východní části včetně České republiky. Jeho podíl na evropském trhu se loni zvýšil na 27 procent ze 24 procent v roce 2010.