Věřitelé schválili plán na záchranu Liberty i vyřazení Tamehu z restrukturalizace, tvrdí huť

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava odsouhlasila valná většina věřitelů, pro jich zvedlo ruku 90 procent, oznámila mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Výsledky hlasování musí ještě potvrdit soud.

„Schválení plánu je pro náš podnik, který již znovu zprovoznil velkou část svých válcovacích tratí, dalším pozitivním impulsem. V práci je více než 1700 zaměstnanců a roste počet zakázek. Liberty Ostrava pokračuje v plánech na opětovné spuštění vysoké pece a zvyšuje výrobu ve svých závodech,“ uvedla Zajíčková.

„Cílem našeho plánu je, aby byl podnik opět profitabilní, došlo k uhrazení pohledávek našich nesporných věřitelů a aby se ostravská huť dostala z finančního tlaku společnosti Tameh Czech. Restrukturalizační plán se může opřít o plnou podporu skupiny Liberty Steel a jejího akcionáře a společnosti skupiny budou ostravské huti i nadále poskytovat významnou finanční pomoc,“ řekl k výsledku generální ředitel Liberty Steel pro prvovýrobu v Evropě Theuns Victor.

Největším věřitelem Liberty je dodavatel energií Tameh Czech, který uvádí, že mu huť dluží přibližně 2,2 miliardy korun. Huť ale jeho pohledávky neuznává a navrhla vyloučení Tamehu ze seznamu věřitelů. I s tímto krokem většina věřitelů projevila souhlas, sdělil za Liberty další tiskový zástupce Ivo Štěrba.

Tameh ale výsledky zpochybňuje. „Tameh jako dotčený věřitel hlasoval proti restrukturalizačnímu plánu Liberty Ostrava, a jelikož jako největší věřitel Liberty Ostrava drží přes 40 procent pohledávek, není výsledek přes 90 procent matematicky možný,“ upozorňuje mluvčí společnosti Tameh Patrik Schober. „Postup Liberty Ostrava při hlasování, manipulaci s kvórem za účelem vyloučení Tamehu a metodiku výpočtu hlasů věřitelů hodláme podrobit veškerému dostupnému přezkumu,“ informuje Schober s tím, že Tameh vznese námitku k soudu proti restrukturalizačnímu plánu. 

Tameh navíc restrukturalizační plán Liberty Ostrava považuje za nereálný. Splacení dluhu vůči Tamehu podle něj plán neřeší, a to ani částečné. Liberty uvedla, že plán má dvě varianty dalšího postupu. Varianta A vychází z toho, že se Liberty s Tamehem dohodne, druhá varianta počítá s řešením bez Tamehu.

Za slabý považuje resktrukturalizační plán také vláda. Minulý týden se s majitelem hutní společnosti Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou sešli ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), kteří po jednání uvedli, že zatím nebyl naplněn požadavek vlády na vrácení peněz vyvedených do zahraničí. Celkem jde podle nich o více než deset miliard korun. Dokud se tak nestane, vláda nebude huti jakkoli finančně pomáhat.

Stanjura po schůzce doplnil, že z pohledu vlády restrukturalizační plán nepřináší potřebnou naději, že se huť vrátí k výrobě. Důvěru podle něj neposilují ani opakované odklady návratu zaměstnanců do práce a rozhodnutí o snížení mezd těch, kteří zůstávají doma. „Výsledek toho jednání je pro mě velkým zklamáním a těch otázek je možná ještě víc než předtím,“ řekl k tomu Síkela. 

Server Seznam Zprávy v pondělí napsal, že Liberty Ostrava musí ministerstvu životního prostředí (MŽP) doložit, že obnoví výrobu. Jinak nedostane bezplatné emisní povolenky. Liberty s povolenkami počítá ve svém restrukturalizačním plánu.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má okolo 5000 zaměstnanců. Už delší dobu má ale problém platit závazky a většina jejich provozů stojí od loňského prosince, kdy jí dodavatel Tameh Czech zastavil dodávky energií.

Tameh skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Liberty chrání před věřiteli, jichž je okolo 1300, moratorium vyhlášené soudem.