Vitásková neuspěla. Policie trestní oznámení na bývalé vedení ERÚ odložila

Alena Vitásková, ERÚ

Alena Vitásková, ERÚ Zdroj: CTK/Sterba Martin, Fluger Rene

Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality odložili trestní oznámení, které podala předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková na bývalé vedení úřadu. Vitásková obviňovala své předchůdce v čele ERÚ, že zneužili své pravomoci a nastavili neúměrně vysokou provozní podporu pro solární elektrárny.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková v únoru představila výsledky vnitřního auditu ERÚ, které podle ní ukazovaly, že bývalí pracovníci úřadu postupovali nezákonně při stanovování cen. Ceny podle ní byly stanoveny nad rámec zákona a státu a spotřebitelům kvůli tomu mohly vzniknout škody za desítky miliard korun. Odpovědnost Vitásková připisovala někdejšímu šéfovi ERÚ Josefu Fiřtovi, bývalému místopředsedovi Blahoslavu Němečkovi a bývalému řediteli odboru elektroenergetiky Stanislavu Trávníčkovi.

Vitásková kvůli podezření podala trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Policie začala případ prošetřovat v květnu. Dnes však policisté dospěli k závěru, že „v dané věci nedošlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu, nebylo zjištěno, že by bývalé vedení ERÚ nepostupovalo v souladu s právním řádem ČR“. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka v reakci na dnešní oznámení policie řekl, že ERÚ bere informaci o odložení trestního oznámení na vědomí. „Do budoucna budeme postupovat jinak, abychom ochránili zájmy spotřebitelů,“ řekl Chvojka.

Bývalé vedení ERÚ obvinění Vitáskové opakovaně odmítalo. Němeček dnes rozhodnutí policie uvítal. „Je to pozitivní zpráva v tom, že člověk může dál klidně spát,“ řekl. „Všem, kteří o tom něco vědí, to od počátku bylo jasné,“ doplnil.

Z verdiktu krimanalistů měli radost i solárníci. „Šetření jasně ukázalo, že předsedkyně ERÚ Alena Vitásková klamala poslance, když například na jaře tohoto roku v Hospodářském výboru tvrdila, že ‚výkupní ceny pro rok 2006 byly o 30 procent vyšší, než vyžadoval zákon‛,“ sdělil Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Podle Veroniky Knoblochové z České fotovoltaické průmyslové asociace se potvrdilo, že předsedkyně ERÚ opakovaně zastrašovala veřejnost předraženou podporou pro solární elektrárny. „Otázkou je, co předsedkyně ERÚ sleduje účelovými tvrzeními, které mají za cíl pošpinit celé odvětví solární energetiky,“ podotkla Knoblochová.

Obžalobě čelí i Vitásková

Regulační úřad se pod vedením Vitáskové pustil do rozsáhlých kontrol především v oblasti solární energetiky. Vitásková se domnívá, že část solárních elektráren získala v roce 2010 licenci neoprávněně. Podle ní je možné, že majitelé těchto elektráren neoprávněně čerpají podporu ve výši několika miliard korun ročně. Kvůli solárnímu podvodu ale i Vitásková čelí obžalobě z napomáhání ke zneužití pravomoci úřední osoby. Vitásková, která je ve vedení úřadu od července 2011, obvinění odmítá.

Velké rozšíření solárních elektráren v letech 2009 a 2010 vedlo k razantnímu zvýšení celkové částky na podporu obnovitelných zdrojů. Letos jde o 44,4 miliardy korun, z toho 11,7 miliardy platí vláda ze státního rozpočtu, zbytek spotřebitelé v cenách elektřiny. Štědrou podporu solární energie prezident Miloš Zeman dříve nazval „solárním tunelem“.