Vitásková se má po nalehání superúředníka vzdát funkce

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková Zdroj: ctk

Náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký vyzval předsedkyni Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou, aby urychleně sama sebe a své místopředsedy zařadila pod služební zákon. Pokud by to udělala, musela by ale funkci kvůli svému trestnímu stíhání opustit. Vitásková tvrdí, že se pokynům superúředníka Postráneckého nepodřídí, uvedl deník Dnes.

K odchodu z funkce Vitáskovou v minulém týdnu vyzval podle Lidových novin (LN) také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Deník napsal, že podle ministra by mělo 1. ledna příštího roku celé předsednictvo ERÚ dobrovolně složit funkce a předat řízení služebně nejstaršímu úředníkovi.

Ministerstvo průmyslu a ERÚ se dostávají do sporů dlouhodobě. Poslední z nich je kvůli podpoře pro obnovitelné zdroje pro příští rok, kterou ERÚ odmítá vypsat.

Podle Vitáskové postup Postráneckého narušuje nezávislost energetického úřadu, navíc se prý nemůže řídit služebním zákonem. „ERÚ se řídí energetickým zákonem, který jasně postavení předsedů a místopředsedů upravuje,“ řekla deníku Dnes Vitásková. Poukázala na to, že má platný jmenovací dekret do 31. července 2017, a tím se bude prozatím řídit.

Spor mezi Postráneckým a Vitáskovou odráží podle deníku nepořádek v zákonech. Služební zákon totiž uvádí, že z jeho úsobnosti jsou vyjmuti mimo jiné členové Rady ERÚ, mezi které má patřit i její šéf.

Spory o podporu obnovitelných zdrojů

Rada má však vzniknout až podle nového energetického zákona v srpnu 2017, tedy po skončení mandátu Vitáskové. Samotného předsedu ERÚ přitom služební zákon nezmiňuje vůbec a z pohledu Postráneckého tedy pod něj tato pozice spadá.

Spor mezi Vitáskovou a Mládkem se týká podpory 41 miliard korun pro obnovitelné zdroje spuštěné mezi lety 2005 až 2012, které dosud neschválila Evropská komise. Podle Vitáskové může být veřejná podpora poskytnuta jen zdrojům, které takzvanou notifikaci mají.

Od státních úřadů chce šéfka ERÚ záruku, že nebude za vypsání podpory stíhána. Čelí už obvinění kvůli nezrušení podezřelých licencí několika solárních elektráren a kvůli tomu, že místopředsedkyní ERÚ jmenovala bývalou státní zástupkyni Renatu Veseckou.

Mládek poukazuje na to, že problémy s notifikací existovaly již loni i předloni a ERÚ podporu vypsal. Podle ministerstva průmyslu je Evropská komise je o podpoře dlouhodobě informována a notifikace by měla být dokončena na jaře 2016. Mládek se kvůli situaci na ERÚ v úterý sešel s prezidentem Milošem Zemanem, který má podle zákona možnost předsedu ERÚ odvolat. Prezidentům mluvčí Jiří Ovčáček řekl deníku Dnes, že Zeman se setká také s Vitáskovou.