Vítkovické slévárny jdou kvůli dluhům do insolvence. Výrobu chce společnost zachovat

Vítkovické slévárny na sebe vyhlásily insolvenci.

Vítkovické slévárny na sebe vyhlásily insolvenci. Zdroj: Vítkovické slévárny

Ostravská společnost Vítkovické slévárny na sebe podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, se kterou souhlasí většina věřitelů. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku.

Mediální zástupkyně firmy Jana Dronská řekla, že reorganizační plán, který připravilo vedení ve spolupráci se specializovanými poradci a krizovým manažerem, předpokládá zachování výroby válců. Firma uvedla, že u ní věřitelé mají pohledávky za téměř 732 milionů korun, přičemž největšími věřiteli jsou banky.

„Do dluhů se ostravská společnost dostala v důsledku války na Ukrajině, ale i vlivem dramatického nárůstu cen energií a celkově nepříznivé situace ocelářského průmyslu v Evropě,“ uvedla Dronská.

Soud na počátku listopadu na návrh firmy vyhlásil moratorium na její majetek. Společnost už tehdy uvedla, že připravila reorganizační plán a jakmile získá podporu věřitelů, hodlá ho předložit insolvenčnímu soudu i s insolvenčním návrhem spojeným s návrhem na povolení reorganizace.

„Reorganizační plán je postaven na kombinaci zachování provozu divize slévárny válců, vstupu investora a rozprodeji majetku divize slévárny odlitků, která již ukončila výrobu. Cílem je zachovat výrobní činnost, udržet obchodní partnery i zaměstnance a úspěšně provést ozdravný proces, po kterém se podnik bude moci dále rozvíjet,“ uvedl krizový manažer a jednatel Vítkovických sléváren Ladislav Musil.

Ředitelka Vítkovických sléváren Petra Štefková uvedla, že podnik přišel o odbyt na Ukrajině a v Rusku, kde měl významné obchodní partnery, a tíží ho drahé energie i slabší poptávka. Věří ale, že firma má stále perspektivu. „Máme jedinečné know-how, vysoce kvalitní produkty, dobré postavení na trzích a zkušený tým lidí. Chceme si udržet obchodní partnery i zaměstnance,“ doplnil jednatel společnosti Josef Ihnát.

Firma využila moratoria a pro reorganizační plán získala podporu věřitelů. Pro jeho přijetí hlasovali všichni zajištění věřitelé a potřebná nadpoloviční většina nezajištěných věřitelů podle výše jejich pohledávek.

„V návaznosti na provedení provozní restrukturalizace může být podnik perspektivní investiční příležitostí. Vedení firmy jedná se zájemci jak z České republiky, tak ze zahraničí,“ uvedla Dronská.

Jak napsala na začátku listopadu e15, před insolvencí stojí také další ostravská společnsot, kontrétně Vítkovice Steel. Její součástí má být podle dvou na sobě nezávislých zdrojů i reorganizační plán, podle něhož má akcie společnosti převzít indická ocelářská skupina Vulcan Steel. Ostravská firma informace odmítá komentovat. Důvodem k insolvenci podle informací e15 paradoxně není finanční situace, ta se v posledních měsících naopak zlepšila, ale přesvědčení managementu, že se firma ocitla v patové situaci. Do ní se měla dostat po válce na Ukrajině, když jí FAÚ zmrazil akcie a banky jí odmítly poskytovat provozní financování.

Šéf společnosti Radek Strouhal už navíc v minulosti několikrát zdůraznil, že se na firmu žene celá řada dalších složitých výzev. Od začátku roku 2025 nebude moci dovážet bramy, tedy ocelové polotovary, z Ruska a o rok později bude muset začít platit uhlíkové clo za dovoz materiálu z mimounijních zemí.