Vláda hájí v Bruselu zájmy energetiků

Teplárna (ilustrační foto)

Teplárna (ilustrační foto) Zdroj: cez

Boj Česka proti dalšímu výraznému zostření unijních emisních limitů pro teplárny a elektrárny se stupňuje. Po zářijovém požadavku na zpracování druhého návrhu dokumentu o nejlepších dostupných technologiích (BREF), který přísnější limity obsahuje, Česko otevřelo téma také v rámci Rady Evropské unie.

Na čtvrteční Radě pro energetiku se sice oficiálně o limitech nejednalo, ale náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc se o nich zmínil na pracovním obědě ministrů.

„Ministři diskutovali o vysokých cenách energií v Evropské unii. Česko zdůraznilo nutnost přistupovat ke společné energetické politice EU pragmatickým způsobem, který zajistí rovnováhu mezi ochranou klimatu a zachováním konkurenceschopného hospodářství,“ uvedla Jana Dronská, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Přísnější limity a navrhovaný seznam doporučovaných technologií by znamenaly miliardové investice do modernizace elektráren a tepláren. Týká se to třeba i elektráren ČEZ, které firma v předstihu modernizovala na emisní limity platné od roku 2016.

Energetici: Podle seznamu technologií se nedá funkční elektrárna postavit

Energetici navíc namítají, že podle navrženého seznamu technologií by funkční novou elektrárnu nebo teplárnu vůbec nebylo možné postavit. Proto zástupci energetických a průmyslových firem žádali vládu o pomoc na politické úrovni. „Vzhledem k tomu, že téma nebylo na oficiálním programu, beru dosažený výsledek jako maximum možného. Nicméně tlak na komisi je potřeba dále zesílit,“ míní Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení. Z Bruselu totiž přišel dopis účastníkům technické skupiny, která připravuje dokument o limitech, že s jeho druhým návrhem se nepočítá. Původní verze návrhu by mohla být hotova už příští rok na podzim a platit by začala za další čtyři roky.

Zástupci průmyslu tvrdí, že nové členské státy EU by se měly spojit a žádat po Evropské komisi, aby rozkryla způsob stanovení emisních limitů. Argumentují dřívější přípravou stejného dokumentu pro ocelářství. Až po jeho schválení vyšlo najevo, že ocelárny v nových členských státech byly znevýhodněny oproti konkurentům z původní evropské patnáctky.

„Česko přisuzuje vyjednávacímu procesu o revizi referenčního rámce BREF velký význam. Ministerstvo momentálně připravuje dopis s vytipováním zásadních bodů důležitých pro ČR. Pokud nebudou tyto body adekvátně reflektovány, využijeme dalšího zasedání ministrů pro energetiku, kde vyjádříme svůj názor,“ dodává Dronská z MPO.

Jan Stuchlík: Limity limitů