Volkswagen následuje Ford, otevřel v Rusku továrnu na motory

Továrna Volkswagenu - ilustrační foto

Továrna Volkswagenu - ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Německý automobilový koncern Volkswagen dnes zahájil výrobu motorů v nové továrně v Rusku. Firma tak upevňuje svou pozici na ruském trhu, který podle ní navzdory současnému útlumu nabízí dlouhodobý potenciál, napsala agentura Reuters.

Nová továrna pro výrobu motorů stojí vedle závodu pro montáž automobilů v ruském městě Kaluga, zhruba 150 kilometrů jižně od Moskvy. Továrna má kapacitu 150 tisíc motorů ročně. Bude dodávat motory do automobilů Volkswagen Polo a Škoda Rapid, později také do vozů Volkswagen Jetta, Škoda Octavia a Škoda Yeti.

„Děláme vše, co je v našich silách, abychom v dlouhodobém horizontu posílili svou pozici na (ruském) trhu,“ uvedl člen představenstva Volkswagenu Thomas Schmall. Firma v roce 2012 oznámila, že do ruské továrny na výrobu motorů investuje zhruba čtvrt miliardy eur (téměř sedm miliard korun).

Ruský automobilový trh se loni po letech silného růstu zhroutil pod tlakem sestupu ekonomiky do recese v důsledku propadu cen ropy a západních sankcí. Ruské podnikatelské sdružení AEB odhadlo, že letos se prodej aut v Rusku sníží o 36 procent po loňském desetiprocentním poklesu.

Poloviční prodeje

Prodej automobilů v Rusku je nyní zhruba poloviční ve srovnání s roky 2012 a 2013. Tehdy Rusko v některých měsících vystřídalo Německo na pozici největšího automobilového trhu v Evropě, zatímco nyní mu patří až pátá příčka, napsala agentura Reuters.

Prodej automobilů značky VW se v prvních sedmi měsících letošního roku v Rusku meziročně propadl o 44 procent. Volkswagen však tvrdí, že jeho investiční plány v Rusku zůstávají beze změny díky dlouhodobým vyhlídkám místního trhu.