Vrchní soud zastavil nájezd na Hemagel

Hemagel

Hemagel Zdroj: Hemagel

V kauze unikátní české hojivé masti Hemagel padl významný verdikt. Vrchní soud v Praze potvrdil únorový rozsudek prvoinstančního soudu, který zamítl insolvenční návrh na tuzemskou farmaceutickou společnost Wake, výrobce Hemagelu.

Tato firma tvrdí, že její někdejší obchodní partneři usilují pomocí vymyšlených pohledávek o její nepřátelské převzetí. Druhá strana to popírá. Podnikatel Miroslav Vlk se synem, kteří Wake vlastní, ale ještě nemají vyhráno. Rozsudek Vrchního soudu je možné napadnout dovoláním k Nejvyššímu soudu. Navíc verdikt ani neznamená, že se protistrana nemůže dovolávat uznání své údajné pohledávky v jiném soudním řízení. Současné rozhodnutí Vrchního soudu se opíralo právě o nejistou existenci této pohledávky za 1,7 milionu korun. „Pohledávka navrhovatele dle názoru soudu z předložených listin bez dalšího nevyplývá a soud ji nepovažoval za doloženou, neboť o její existenci a výši měl důvodné pochyby,“ uvedl soudce Jiří Kareta.

Až poté, co by jiný soud rozhodl o existenci dluhu a Wake ho neuhradil, vznikl by podle soudce důvod pro insolvenční návrh. V minulosti to byl ale právě výrobce Hemagelu, který v soudním řízení se svými někdejšími partnery z firmy Wake Pharma vyhrál jiný spor o 2,3 milionu korun.

Vlk se obává nepřátelského převzetí

Výrobce Hemagelu soudí, že se jeho bývalí obchodní partneři z Wake Pharma pomocí vymyšlených pohledávek a jejich rozdělení na další firmy snaží Hemagelu zmocnit. Spolumajitel Wake Pharma Josef Řehák to odmítl, podobně jako další osoby zmíněné Miroslavem Vlkem jako strůjci údajně organizovaného útoku na Wake, který si podle něj nezadá s dílem insolvenční mafie.

„S ohledem na uzavřené kontrakty, objednávky a dokončené registrace v zahraničí očekává společnost v roce 2014 a v dalších letech značný nárůst své produkce,“ uvedl ve znaleckém posudku předloženém soudu Václav Kroft.

Zisky raketově rostou

Znalec zmiňuje loňskou smlouvu s britskou společností Abbey Pharma, která má české firmě přinést během pěti let 466 milionů korun. Dřívější kontrakt s kanadským farmaceutem Apotex zase slibuje přinést po dobu spolupráce byznys za 420 milionů korun. Nové smlouvy se již odrážejí na hospodaření Wake. Do roku 2008 se zisky nepřehouply přes milion korun. V účetním období zakončeném loni v listopadu už firma vydělala přes 23 milionů korun. Aktuální výnosovou hodnotu Wake odhadl znalec na 380 milionů korun.

Perlou v portfoliu Wake je licence na výrobu hojivé masti Hemagel. Unikátní přípravek pochází z laboratoří Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd. Vznikl na základě objevů Otto Wichterleho.