Výroba proudu ze slunce a větru v USA už překonává plyn

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Velké větrné a solární elektrárny na mnoha místech Spojených států již z hlediska nákladů dokážou konkurovat elektrárnám plynovým, a to i bez státní podpory. Tvrdí to investiční banka Lazard. To podle ekonomického listu Financial Times posiluje vyhlídky na převratnou změnu na americkém trhu s energiemi. S fosilními palivy jako je uhlí nebo ropa ale prý všechny zdroje obnovitelných energií zatím soupeřit nemohou.

Náklady na solární panely a větrné turbíny podle investiční banky klesly, zatímco jejich účinnost se zvýšila. A to takovou měrou, že v oblastech se silným větrem či intenzivním slunečním zářením mohou vyrábět elektřinu levněji, než elektrárny spalující fosilní paliva.

„Říkávali jsme, že jednoho dne budou solární a větrná energie konkurenceschopné s konvenční výrobou. A ten den je tady,“ upozornil podle FT šéf oddělení pro elektrickou energii a infrastrukturu v bance Lazard George Bilicic.

Klesající ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů prý povzbudí výrobce elektrické energie a síťové podniky k dalším investicím. Některé obnovitelné zdroje energií ale mají podle banky v porovnání s fosilními palivy náklady stále vyšší. Je tomu tak prý u technologií jako jsou solární panely na střechách budov a příbřežní větrné elektrárny, které závisí na úlevách na daních a státních pobídkách, aby byly z komerčního pohledu životaschopné.

Zemní plyn byl díky boomu těžby z břidlic a s ním spojeným nízkým cenám suroviny v minulých letech v USA zdaleka nejoblíbenější technologií z hlediska nových kapacit výroby elektrické energie. Jeho náskok nad obnovitelnými zdroje se ale snižuje. V letošním prvním pololetí byla podle amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) skoro polovina nových velkých výrobních kapacit v USA právě v oblasti solární a větrné energie.