Výroba ze slunce letos stoupla trojnásobně, bude ale brzdit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren letos prudce vzrostla oproti minulému roku, do konce října solární elektrárny vyrobily 2012 gigawatthodin proudu, což je více než trojnásobek celoroční loňské produkce. Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) poroste výroba z fotovoltaických zdrojů i v dalších letech, ale nikoli tak rapidně. ERÚ čeká spíše větší růst výroby u bioplynových stanic.

Prudký nárůst produkce v solárních elektrárnách souvisí s tím, že výhodné státní dotace v loňském roce přilákaly do solárního sektoru řadu investorů. Solárních elektráren začalo rychle přibývat a jejich instalovaný výkon se letos zvýšil více než čtyřnásobně na zhruba 2000 MW.

V průběhu letošního roku růst instalovaného výkonu fotovoltaických zdrojů výrazně zpomalil kvůli zpřísnění podmínek pro provozování těchto elektráren, jejich podpora se totiž projevuje zdražováním elektřiny.

ERÚ: Další solární růst zajistí spíše malé zdroje na střechách

Energetický regulační úřad však nepředpokládá, že by se růst výroby ze solárních elektráren v příštích letech úplně zastavil. Mírné zvyšování další výroby podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové přinese připojování nových malých zdrojů na střechách. Zároveň však větší rozvoj nových solárních elektráren brzdí nižší výkupní ceny než loni.

Solární elektrárny také již překonaly předpokládanou výrobu v Národním akčním plánu o obnovitelných zdrojích, podle kterého mají obnovitelné zdroje v roce 2020 pokrýt 13,5 procenta celkové spotřeby.

Čeká se růst výroby elektřiny z bioplynu

Výraznější růst výroby elektřiny čeká ERÚ v příštích letech u bioplynových stanic. V Česku bylo na začátku listopadu v provozu 233 bioplynových stanic, zhruba o 60 více než letos v březnu. Jejich instalovaný výkon má ke konci letošního roku vystoupat na zhruba 146 megawattů.

„U bioplynu a biomasy čekáme v příštích letech růst. Souvisí to i s Národním akčním plánem, kde je pro tyto zdroje do roku 2020 ještě prostor,“ řekla nedávno Vitásková. Další obnovitelný zdroj - větrná energie - letos stagnuje s instalovaným výkonem kolem 216 megawatt a jeho růst v dalších letech bude zřejmě jen pozvolný.

Bioplyn zatím stát nestojí tolik jako fotovoltaika

Zejména fotovoltaické elektrárny se setkávají s kritikou, že na ně připadá největší část podpory obnovitelných zdrojů a velkou měrou se tak podílejí na zdražení elektřiny. Z celkových ročních nákladů na obnovitelné zdroje ve výši 36 miliard korun připadá na fotovoltaiku přes 22 miliard. Stát tuto částku, která se projevuje v cenách elektřiny, však kompenzuje dotací necelých 12 miliard korun.

Příspěvek na fotovoltaiku podle ERÚ tvoří více než 60 procent plateb za obnovitelné zdroje. Ze všech obnovitelných zdrojů se však solární elektrárny podílí na výrobě proudu jen z 11,5 procenta. Dotace na bioplynové stanice naproti tomu tvoří například 12,4 procenta všech příspěvků na obnovitelné zdroje, na výrobě proudu se podílejí z devíti procent.