Vzpoura v Německu: tisíce firem nechtějí platit za ekologický proud

větrné elektrárny

větrné elektrárny Zdroj: profimedia.cz

Německý průmysl se zarputile brání před náklady vzniklými z výstavby obnovitelných zdrojů energie. O odpuštění přirážky za využívání ekologické energie ještě nikdy nepožádalo tolik firem jako letos.

Za to, aby německý průmysl neutrpěl přechodem na zelenou energetiku, si každá německá domácnost připlatí v průměru 2,5 eura měsíčně, řekl deníku Süddeutsche Zeitung prezident průmyslového svazu BDI Hans-Peter Keitel. „Je to dobrý příspěvek na pracovní místa v Německu,“ podotkl.

Do konce června, kdy vypršela lhůta na podání žádostí o slevu na elektřinu pro rok 2013, se přihlásilo 2023 firem, více než dvojnásobně ve srovnání s loňskem. V budoucnu by tak domácnosti za srovnání šancí německých firem se zahraniční konkurencí mohly zaplatit citelně více.

Německá vláda zatím odmítá předjímat, o kolik by mohla nechuť německých firem zdražit elektřinu pro domácnosti. Není totiž ještě jasné, kolik žádostí bude odmítnuto - loni to byla přibližně každá desátá. Teprve na konci příštího roku se také ukáže, kolik elektřiny firmy spotřebovaly. A až v říjnu oznámí provozovatelé rozvodné sítě, o kolik stoupne současná ekologická přirážka 3,6 centu za kilowatthodinu. Podle předběžných odhadů může nově dosáhnout až pěti centů.

Další elektrárny a další zdražení

Ani toto zdražení ale kabinetu Angely Merkelové nezabránilo ve schválení výstavby větrných parků na moři. Kvůli jejich výstavbě si každá německá domácnost za elektřinu připlatí dalších asi 10 eur ročně.

Firmy, jejichž žádostem o slevu stát vyhoví, platí od první spotřebované gigawatthodiny jen desetinu ekologické přirážky, od desáté gigawatthodiny jen procento. Pro největší odběratele, kteří ročně spotřebují přes sto gigawatthodin, je přirážka zmražena na 0,05 centu.

Kritici žádají reformu, elektřina je prý příliš levná

Z pohledu strany Zelených je tak elektřina pro firmy až příliš levná. „Velmi mnoho firem vydělává na klesajících cenách elektřiny na burze i výstavbě obnovitelných zdrojů energie,“ zástupce strany Hans-Josef Fell. „ A spolková vláda je nyní navíc obdaruje,“ dodal. Náklady na slevy stouply ze 2,5 na čtyři miliardy eur, jen byrokracie s tím spojená stojí 2,3 milionu eur.

Kritici proto volají po reformě systému. Vadí jim i to, že slevu dostanou také firmy, které nemusí čelit mezinárodní konkurenci, jako například provozovatelé tramvajových tratí v Brémách, Freiburgu či Bochumi. Příjemci slevy jsou i mlékárny, výrobci minerálních vod, čistírny odpadních vod a dokonce podniky, které samy vyrábí zelenou energii.

Rychlá změna ale nejspíš není pravděpodobná. Zatímco ministr hospodářství Philipp Rösler (FDP) vyzval k „neodkladné“ a „důkladné reformě“, podle ministra životního prostředí Petera Altmaiera by se celá záležitost neměla „lámat přes koleno“.

Do roku 2030 chce Německo zvýšit podíl obnovitelých zdrojů energie na 35 procent a do roku 2050 na 80 procent. Nyní dosahuje asi 25 procent.