Z Kašaganu poteče ropa nejdřív příští rok, opravy přerušila zima

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Wikimedia

Už je jasné, že letos se ropná produkce v kazašském nalezišti Kašagan nerozjede. Nastává totiž zima, a ta v oblasti Kaspického moře, kde je Kašagan umístěn, je dost krutá. Led obalí celé zařízení, takže výstavba a rekonstrukce jsou velmi obtížné.

Opraváři se nyní pokoušejí vyměnit tři části trubek, kde začátkem října došlo k úniku ropy. Pokud by se měnila větší část, opravy se protáhnou na měsíce. „Žádné předpoklady nelze dělat,“ odmítlo spekulovat ve svém stanovisku o datu spuštění konsorcium NOCC, jež Kašagan vlastní.

Kazašský Kašagan, který je největším novým ropným nalezištěm na světě téměř za padesát let, produkoval v říjnu těsně před odstávkou 75 tisíc barelů ropy denně. Už napřesrok to má být 370 tisíc barelů denně a od roku 2020 má produkce činit milion barelů. Finální cíl je milion a půl barelu ropy denně. Pole je nejdražším projektem ropné těžby na světě: konsorcium světových firem investovalo do Kašaganu za poslední 13 let zhruba padesát miliard dolarů. Ropa z pole začala přitom proudit teprve letos 11. září, po mnoha letech průtahů a předražování projektu.

Ropa se podle vyjádření investorů nezačne produkovat do té chvíle, než bude zcela jasno, co únik plynu způsobilo. Odborníci už vyloučili korozi, spekuluje se o špatném zpracování či nevhodném použití materiálu.

Jistý náznak, kdy by k znovuobnovení produkce mohlo dojít, dala firma CPC, která spravuje kaspické ropovody. Dva zdroje z firmy řekly agentuře Reuters, že by ropu z Kašaganu mohla firma dostávat někdy v květnu či červnu příštího roku. Problém byl také připravenost infrastruktury pro distribuci kašaganské ropy.

Konsorcium investorů do Kašaganu s názvem NOCC je přehlídkou světových těžařských hvězd. Je v něm kazašská státní firma KazMunaiGas, italská Eni, britsko-nizozemský Royal Dutch Shell, francouzská Total a americký ExxonMobil (všichni mají podíl po 16,81 procenta). Do hry patří ještě japonská Inpex, která má necelý osmiprocentní podíl. Letos na podzim do uskupení vstoupila i čínská National Petroleum Corp, která vyšachovala Indy ze hry o koupi podílu americké ConocoPhilips. Za 8,4procentní podíl v Kašaganu zaplatí Číňané pět miliard dolarů.

Pro mnohé členy konsorcia, například pro Total, je úspěch těžby v Kašaganu klíčový – vykryjí tím úbytek produkce v jiných světových destinacích. Podobně pro Kazachstán, řídce osídlenou středoasijskou stepní zemi, je Kašagan šance stát se ropnou velmocí.

Bedřich Kopecký: Příliš neznámý Kazachstán