Záchrana General Motors je u konce, americká vláda prodala poslední akcie

Chevrolet Malibu (ilustrační foto)

Chevrolet Malibu (ilustrační foto) Zdroj: Autorevue.cz

Americká vláda ukončila finanční pomoc automobilce General Motors (GM). Odprodala poslední balík akcií, který držela. Největší automobilku v zemi stát podržel 50 miliardami dolarů.

Na americkou automobilku General Motors tvrdě dopadla světová krize. V roce 2009 musela požádat o ochranu před věřiteli. Americká vláda tehdy přispěchala na pomoc výměnou za 60,8 procenta akcií. Se zlepšováním situace GM vláda Spojených států získané cenné papíry postupně rozprodávala. Inkasovala za to 39 miliard. Stát tak při záchraně automobilky přišel o více než 10 miliard dolarů.

Spojené státy na restrukturalizaci obřího automobilového podniku prodělaly, podle ministra financí Jacka Lewa ale navzdory tomu byla pomoc velmi prospěšná. Podle jeho slov se záchranou GM podařilo odvrátit krach automobilového průmyslu. Díky státní pomoci se firma vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze. Po dlouhých letech by tak mohlo GM taky brzy vyplácet dividendy.

Do čela General Motors míří první žena
Mary Barra se po 33 letech u General Motors stane šéfkou celého koncernu.Mary Barra se po 33 letech u General Motors stane šéfkou celého koncernu. | CC BY-NC-ND 2.0: Fortune Live Media via Flickr Výkonnou šéfkou největší americké automobilky General Motors (GM) se stane příští měsíc Mary Barraová (51), a bude tak ve firmě první ženou v této funkci. Viceprezidentka GM pro vývoj nahradí dosavadního generálního ředitele Daniela Akersona, který odchází k 15. lednu, uvedla společnost.
Barraová má dosud na starosti vývoj a kvalitu vozů GM v celém světě a je rovněž odpovědná za firemní nákupy. Předtím ve společnosti vedla personální oddělení. Do GM Barraová nastoupila v roce 1980.
Akerson měl původně odejít o několik měsíců později. Firma sdělila, že jeho ženě nedávno diagnostikovali pokročilou fázi rakoviny. Novým předsedou správní rady GM se namísto Akersona stane Theodore Solso. který je členem rady od června 2012 a předtím pracoval jako výkonný šéf strojírenské firmy Cummins.
GM střídá Akersona poté, co se zbavila dohledu vlády. Federální ministerstvo financí v pondělí prodalo zbytek svých akcií GM, které drželo od záchrany firmy v roce 2009. Vláda tehdy získala 60,8 procenta akcií firmy, které v dalších letech postupně prodávala, na záchraně automobilky ale prodělala 10,5 miliardy dolarů (přes 210 miliard korun). GM tehdy získala posměšnou nálepku „Government Motors“, z krize se však zotavila a udržela si pozici druhé největší automobilky světa za japonskou Toyotou.

Americké automobilky se záchranným kruhem

Se záchranou automobilového průmyslu začal v roce 2008 po vypuknutí krize už bývalý americký prezident George Bush. Jeho nástupce Barack Obama pak v záchranném plánu pokračoval. Vláda tehdy převzala kontrolu nad automobilkami GM a Chrysler. Stát do firem napumpoval stovky milionu dolarů. Investice se však vyplatila – zachránilo se tak 1,5 milionu pracovních míst a ušetřilo se přes 105 miliard dolarů na sociálních dávkách pro lidi, kteří by kvůli krachu automobilek přišli o práci.

Zatímco GM a Chrysler se mohly spolehnout na finanční pomoc vlády, třetí velká americká automobilka Ford musela krizi přežít bez přímé podpory státu. Barack Obama kvůli tomu čelil kritice, jeho republikánský rival v prezidentských volbách Mitt Romney upozorňoval na to, že stát měl pomoci všem.

General Motors
General Motors je mezinárodní korporace se sídlem v USA, která patří mezi největší výrobce automobilů na světě. Ve více než třicítce zemí vyrábí a zastřešuje značky jako Chevrolet, Daewoo, Buick, Hummer, Opel nebo Vauxhall. Společnost byla založena v roce 1908.