Zahraniční investice do Česka loni klesly o čtvrtinu

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Příliv přímých zahraničních investic (PZI) do Česka v loňském roce klesl o 26 procent na 95,6 miliardy korun. Předloni se jejich hodnota naopak více než zdvojnásobila na téměř 130 miliard korun. Vyplývá to z analýzy vývoje české ekonomiky, kterou ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Zahraniční investoři zřejmě nalézali možnost lepších investičních příležitostí mimo ČR. Svůj kapitál pak spíše z tuzemska přesouvali k pokrytí finančních potřeb svých zahraničních společností,“ píše MPO.

PZI loni vzrostly nejvíce v oblasti reinvestovaného zisku, kde se meziročně zvýšily o sedm procent na více než 88 miliard korun. Naopak výrazný propad vykázaly investice do základního kapitálu. V této kategorii klesly o 7,9 miliardy korun, což představuje meziroční snížení o 128 procent. Nejvýznamnějším investorem bylo loni Německo, ze kterého do ČR přitekly PZI za bezmála 45 miliard korun, což byla téměř polovina všech investovaných prostředků ze zahraničí. Druhé místo připadlo Slovensku (20,8 miliardy korun) a třetí Rakousku (16,5 miliardy korun).

Celosvětový objem PZI loni podle dnes zveřejněné zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji vzrostl o 21 procent na v přepočtu 30,5 bilionu korun. Hodnota PZI směřujících do ČR je podle tohoto dokumentu odlišná od MPO, loni klesla o 12 procent na 5,4 miliardy dolarů z 6,14 miliardy dolarů v roce 2010.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby zveřejněné údaje svědčí o tom, že zahraniční investoři jsou velice opatrní v tom, kam vloží své finance. „Společně s agenturou CzechInvest jim proto chceme ukázat, že zde budou jejich investice v bezpečí, a nabídnout jim i benefity. Výrazně pomoci by nám v tomto směru měla novela zákona o investičních pobídkách, která byla nedávno přijata,“ podotkl. Strategičtí investoři budou například moci díky této novele na své projekty dostat přímé státní dotace. Šanci získat investiční pobídky nyní dostaly i firmy zabývající se výzkumem a vývojem nebo strategickými službami.

Novela zároveň prodlužuje dobu čerpání slevy na dani z příjmů z nynějších pěti na deset let a počítá, že pro získání pobídek bude muset investor v případě technologických center vytvořit alespoň 40 pracovních míst.