Zahraniční vojáci opouštějí Afghánistán, místo nich přijde Pepsi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: SWF Photography

Americký nápojový obr PepsiCo příští rok otevře svou první továrnu v Afghánistánu. Ve stejný rok se ze země po 13 letech války definitivně stáhnou zahraniční vojáci.

„Spustíme v roce 2014.“ řekl agentuře Reuters Hamed Kakar, šéf marketingu dubajské firmy Alokozay, která s Pepsi uzavřela exklusivní dohodu o výrobě nápojů v Afghánistánu. PepsiCo nyní své výroby do země dováží ze sousedního Pákistánu. Stavba Nové továrny bude podle Alokozay stát 60 milionů dolarů a okolo podniku vzniknou tři tisíce pracovních míst.

S odchodem zahraničních vojáků se po možnostech podnikání v Afghánistánu začíná poohlížet stále více investorů. Řadu podniků ale odrazuje nejistota ohledně budoucího vývoje země a nestabilita.

Hlavní rival PepsiCo Coca-Cola se do Afghánistánu vrátil v roce 2006 po desetileté přestávce. Novou stáčírnu na předměstí Kábulu slavnostně otevřel prezident Hamíd Karzáí. Podle zdrojů Reuters by továrna PepsiCo měla vyrůst nedaleko.

O víkendu do Afghánistánu dorazila diplomatická mise Evropské unie, která poprvé během války navštívila i venkov. Brusel si myslí, že rozvoj podnikání je nejlepší cestou k zajištění stability země. Podnikání se ale v zemi převážně nedaří, jednou z mála výjimek je město Herat na západě Afghánistánu. Stejnojmenná provincie, jedna z 34, vytváří téměř pětinu hrubého domácího produktu země. V provincii během války vznikl úspěšní výrobci kolových limonád a zmrzliny, v Heratu se chce usadit i britská společnost Cashmere Fibres International Limited.