Zájem státu o akcie Slovenské elektrárne slábne, Bratislavě by stačil větší vliv

Mezisklad vyhořelého paliva v Jaderné elektrárně Mochovce

Mezisklad vyhořelého paliva v Jaderné elektrárně Mochovce Zdroj: IAEA Imagebank, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Slovenská vláda možná nebude usilovat o navýšení svého akcionářského podílu ve společnosti Slovenské elektrárne (SE), pokud stát získá větší vliv na chod podniku. Novinářům to dnes řekl slovenský ministr hospodářství Vazil Hudák. Většinu akcií v SE drží italská skupina Enel, která o prodeji svých slovenských aktiv vyjednává s českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH).

„Naším zájmem je posílit pozici státu ve Slovenských elektrárnách. Jakým způsobem se to stane, zda to bude navýšením procenta akcií, prostřednictvím změny akcionářské dohody nebo jiným způsobem, by měla ukázat analýza,“ řekl Hudák.

Dosud slovenští politici zmiňovali zejména možnost odkoupení části akcií SE od Enelu. Stát vlastní v největším výrobci elektřiny na Slovensku 34 procent akcií, zbylý podíl kontroluje italská firma.

Nejsme spokojeni s tím, jak postupuje dostavba Mochovců

Ke změně akcionářské dohody došlo již při vstupu EPH do slovenské plynárenské skupiny SPP. EPH před dvěma lety odkoupil od zahraničních akcionářů 49 procent akcií SPP a v plynárnách také získal manažerskou kontrolu. Slovenský premiér Robert Fico tehdy řekl, že stát bude mít větší vliv na chod podniku, a to například v souvislosti se změnami stanov nebo při rozhodování o velkých investicích.

Hudák znovu kritizoval Enel za průběh prací na dokončení třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Mochovce. „Nejsme spokojeni s tím, jak postupuje dostavba Mochovců. Nám se jeví skluz (v pracích) tři měsíce oproti původnímu datu. Budeme usilovat o to, aby původní termíny byly dodrženy,“ uvedl Hudák.

Slovnaft se definitivně stáhl

Termín dobudování obou bloků jaderné elektrárny v Mochovcích na jihu Slovenska byl již v minulosti opakovaně odkládán, došlo také k navýšení rozpočtu projektu. Podle posledních informací by třetí a čtvrtý blok měly být uvedeny do provozu postupně v letech 2016 a 2017, což oproti původním odhadům znamená zpoždění asi o čtyři roky.

O podíl Enelu v SE se původně zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft dříve v tomto týdnu ohlásil, že od záměru získat akcie SE odstoupil, což odůvodnil riziky, která jsou podle něj spojena s dokončením zmiňované jaderné elektrárny.