Zakladatel Frolík plánuje odchod z vedení firmy Linet

Lůžka pro Italy. Jeden z největších výrobců zdravotních
lůžek Linet dodá během tří let do italských nemocnic tři tisíce
postelí za 109 milionů korun. Linet jich ročně vyrobí přes 35 tisíc

Lůžka pro Italy. Jeden z největších výrobců zdravotních lůžek Linet dodá během tří let do italských nemocnic tři tisíce postelí za 109 milionů korun. Linet jich ročně vyrobí přes 35 tisíc Zdroj: linet

Zbyněk Frolík, spolumajitel firmy Linet plánuje během několika let vedení společnosti opustit. Řekl to v rozhovoru pro českou mutaci časopisu Forbes.

Linet je jedním z největších výrobců nemocničních lůžek na světě. Do pěti let chce Frolík zvednout tržby společnosti z loňských 138 na 250 milionů eur (z asi 3,5 miliardy korun na zhruba 6,5 miliardy korun) a připravit firmu na to, aby bylo možné ji prodat. Hodnotu společnosti chce zvýšit tak, aby v roce 2017 byla 450 milionů eur (asi 11,6 miliardy korun). Jednou z variant je podle Frolíka i vstup na burzu.

„Teď jedeme podle plánu, podle kterého by moje role v Linetu měla postupně vyprchávat. V roce 2017 by firma měla být ve stavu, kdy bude fungovat lépe i beze mě a kdy půjde prodat nebo pustit na burzu,“ řekl Forbesu. Do roku 2017 chce postavit továrny v USA, v Brazílii a možná také v Číně. O odchodu z vedení firmy uvažuje i vzhledem k tomu, že mu letos bude 60 let a přemýšlí o tom, jak strávit penzi. „Víte, teď se cítím mladě. Ovšem je pravda, že šedesátka je doba, kdy nevíte, co vás potká,“ uvedl.

Firmu povedou najatí manažeři

Na dotaz, zda by se Linet skutečně mohl ocitnout na burze, Frolík řekl, že je to otevřená věc. „V každém případě se Linet přetransformuje do standardní korporátní struktury, kde jsou investoři už odděleni od výkonné moci. Kde jsou najatí manažeři s dlouhodobými cíli, za které mají slíbené nějaké bonusy,“ uvedl.

Do budoucna by chtěl založit rodinný trust s profesionálním správcem, ze kterého by jeho potomci měli trvalejší prospěch. „Já si to představuju jako jakousi pojišťovnu budoucích generací, která jim zaplatí třeba Harvard, budou-li schopni studovat, nadstandardní zdravotní péči, penzijní připojištění a další benefity,“ řekl. Nejde podle něj jen o Limet, s manželkou vlastní firem či investic víc, třeba dva hotely a developerské projekty. Rád by prý své investice do budoucna zkonsolidoval.

Linet patří v oboru nemocničních lůžek mezi největší na světě. Ročně se v závodě v Želevčicích u Slaného vyrobí desítky tisíc lůžek, dále sortiment matrací, pacientských stolků a zdravotnického nábytku. Firma podle Forbesu v roce 2011 prodělala organizační změnu, díky níž Frolík pod svůj vliv získal i sesterskou německou společnost WiBo. Linet, WiBo a dalších 13 dceřiných společností spadá od loňska pod společný holding LINET Group SE se sídlem v Nizozemsku, který je majetkově rozdělen půl napůl - polovinu drží 17 akcionářů WiBo, třetinu ovládá Frolík s manželkou a zbytek patří jeho společníkům Ivanu Husákovi a Luďku Šofrovi. Frolík Forbesu řekl, že v celém holdingu pracuje přes 900 lidí, v České republice 550.

Hledání cest pro český export