Zákon roku je ve skluzu. Komunitní energetika pomůže Česku až po roce 2024

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie Zdroj: Pixels

Pro soběstačnost Česka v energiích to měl letos být zákon číslo jedna. Větší zapojení komunit do energetického sektoru se ale posouvá. Ministerstvo průmyslu a obchodu minulý týden odložilo představení novely energetického zákona, která ukotvuje princip komunitní energetiky a má zavést řadu dalších úprav podporujících decentralizaci energetiky. Projekty komunitní energetiky se tak pravděpodobně rozjedou až po roce 2024, očekává radní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Martina Krčová.

Novela energetického zákona měla jít do mezirezortního řízení právě minulý týden. Jak ale v pátek napsal Ekonomický deník, nakonec se tak nestalo. Nejistota kolem schválení legislativy oddaluje přípravu projektů, což podle Unie komunitní energetiky zpožďuje uvedení jednoho z nastrojů pro řešení energetické krize do praxe.

Komunitní energetika umožňuje obcím, firmám i domácnostem vyrábět si energii nejen pro vlastní spotřebu, ale také ji sdílet se svými sousedy. Princip zvýhodňuje investice do obnovitelných zdrojů, protože sdílení umožňuje osekávat nevyužité přebytky, a naopak minimalizovat nedostatky v síti. Typickým příkladem efektivního sdílení je letní provoz veřejných škol, kdy jejich střešní solární elektrárny vyrábějí elektřinu, kterou však budova kvůli prázdninám nemůže spotřebovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!