Zaměstnanci nejsou. TOS Varnsdorf proto založí vlastní školu

TOS Varnsdorf

TOS Varnsdorf Zdroj: TOS Varnsdorf

Výrobce obráběcích strojů TOS Varnsdorf se připravuje na otevření vlastní školy. Připojuje se tak k dalším firmám v zemi, které už podobný krok udělaly. Důvod je prostý. Český školský systém pro ně produkuje zoufale málo vzdělaných zaměstnanců.

Jednání TOSu a Ústeckého kraje trvala rok a půl. Firma nabízela několik variant jak technickou část VOŠ a SŠ Varnsdorf provozovat nebo převzít, byla ale vždy neúspěšná. V červenci ale krajská rada rozhodla, že firmě vyhoví.

Podle zatím neoficiálních informací TOS nedosáhne osamostatnění technické části školy, dostane ale souhlas s registrací nové firemní školy. Pro společnost je to finančně náročnější varianta, přesto hlásí, že bude připravena třídy otevřít v příštím školním roce.

Alternativa ke gymnáziu

„Chceme nabídnout technicky nadaným dětem alternativu k studiu na gymnáziu. Kromě kvalitní střední školy, která může být odrazovým můstkem pro úspěšné studium VŠ, chceme žákům umožnit získat výuční list a jistotu prvního zaměstnání. Jsme připraveni investovat jak do kvalitního vybavení školy, tak do stipendijních programů pro žáky a motivačních fondů pro učitele,“ říká předseda správní rady TOS Varnsdorf Jan Rýdl.

Technické lyceum Jablotronu

Na severu Čech nepůjde o jedinou novou firemní školu. Výrobce zabezpečovacích systémů Jablotron chce zřídit v Jablonci technické lyceum primárně zaměřené na elektrotechniku. Pokud se koncept osvědčí, počítá s rozšířením oborů.

„V tuto chvíli pořizujeme budovu a připravujeme její rekonstrukci. Školu nechceme zřídit jen pro pokrytí potřeb naší firmy. Jsem přesvědčen, že v dnešní technické době je výchova schopných techniků velmi prozíravým krokem,“ řekl týdeníku Euro majitel Jablotronu Dalibor Dědek. „Našich budoucích absolventů se rozhodně nebude týkat hrozba nezaměstnanosti či podprůměrná mzda,“ dodává.

Jablotron počítá, že školu vybuduje za své peníze. Konečnou investici si Dědek zatím netroufá odhadnout, je ale přesvědčený, že se firmě časem vrátí. Lyceum má být sice pro studenty placené, ale uhradí jen symbolickou částku. „Vše bude navíc kompenzováno systémem stipendií,“ říká majitel Jablotronu.

Špatně fungující školský systém

Firemní školy mají v Česku už například Třinecké železárny, společnost Vítkovice Machinery Group nebo Škoda Auto. Ta jako jediná firma v zemi provozuje od roku 2000 i vysokou školu. Firmy svou činností suplují špatně fungující školský systém a lijí do něj desítky milionů korun. Pokud školy přímo nepřebírají, snaží se s nimi alespoň úzce spolupracovat. Důvodem je nedostatek technicky vzdělaných zaměstnanců.

Naposledy na něj poukázal rozsáhlý průzkum mezi šestnácti stovkami zahraničních investorů, který zveřejnila Česko – německá obchodní komora. V dosažitelnosti kvalitních zaměstnanců nebo spokojeností firem s fungováním vzdělávacího systému skončilo Česko mezi postkomunistickými zeměmi na posledních místech hodnocení.

Vystudovat u miliardáře? Firmy suplují stát, podporují školský systém miliony