Zaměstnanci Opelu chtějí zachránit továrnu v Bochumi

Opely Zafira při expedici z továrny v Bochumi

Opely Zafira při expedici z továrny v Bochumi Zdroj: profimedia.cz

Vedení automobilky Opel rozhodlo od roku 2016 zastavit výrobu v německé Bochumi. V sázce tak jsou tisíce pracovních míst v regionu. Pro město a jeho okolí by tak došlo k další katastrofě na pracovním trhu. V roce 2008 zde ukončila výrobu finská Nokia. O zaměstnání tehdy přišlo 2300 lidí.

Zaměstnanci továrny Opel v Bochumi již vyjádřili nesouhlas s plánovaným uzavřením automobilky. „Rozhodli jsme se trvat na dalším jednání o budoucnosti automobilky. Vedení firmy však zřejmě necítí potřebu dál s námi mluvit. My ale můžeme a budeme bojovat,“ řekl šéf dělnické rady Rainer Einenkel.

Management a zástupci zaměstnanců se již dříve dohodli na zvyšování mezd o 4,3 procenta pro všechny čtyři německé továrny. O vyhlídkách závodu v Bochumi se mělo dále vyjednávat, ale vedení firmy místo toho oznámilo, že od roku 2016 končí s výrobou kompletních vozů.

Automobilka Opel v BochumiAutomobilka Opel v Bochumi | Profimedia.cz

Automobilka Opel v Bochumi

Vedení automobilky připustilo, že chce jednat se zástupci zaměstnanců o výrobě automobilových součástek. „Cílem je vytvoření ekonomického systému na výrobu dílů,“ píše Opel ve svém vyjádření. Dokonce se zvažuje, že by v Bochumi zůstala zachována i distribuce zboží. Odborníci na automobilový průmysl však plánu dávají jen velmi malou šanci na úspěch. Navíc se již spekuluje o tom, že uzavření továrny v Bochumi má být jen počátek dalšího útlumu výroby automobilky Opel, píše server Welt.de.