Západu se zajídá čínský monopol na kovy

Skryté bohatství. Oblast kolem povrchového dolu
Mountain Pass v jihovýchodní Kalifornii na snímku NASA.
Ještě v osmdesátých letech odtud pocházela většina světové
produkce kovů vzácných zemin. Nový majitel dolu plánuje po
jeho modernizaci konkurovat dominantnímu exportu z Číny.

Skryté bohatství. Oblast kolem povrchového dolu Mountain Pass v jihovýchodní Kalifornii na snímku NASA. Ještě v osmdesátých letech odtud pocházela většina světové produkce kovů vzácných zemin. Nový majitel dolu plánuje po jeho modernizaci konkurovat dominantnímu exportu z Číny. Zdroj: NASA

Když Čína loni na podzim na měsíc zastavila Japonsku dodávky kovů vzácných zemin kvůli údajné diplomatické roztržce, vystřelily jejich ceny vzhůru. Zlevnění téměř dvou desítek prvků, které v hi-tech průmyslu nelze nahradit, se v nejbližší době nedá čekat. Říše středu, která těží 97 procent světové produkce, má na jejich export monopol.

Svoji dominanci umí Peking dobře využít. V posledních třech letech postupně snižuje vývozní kvóty ve prospěch domácího průmyslu, který už nyní spotřebovává šedesát procent vytěženého materiálu.
K prudce rostoucím cenám přispívá i zvyšující se světová poptávka, která ročně poskočí o deset procent. Kilogram dysprosia, používaného například do počítačových pevných disků, stál před osmi lety kolem čtrnácti dolarů. Stejné množství dnes vyjde na 425 dolarů. U všech kovů vzácných zemin se cena jen za letošek v průměru ztrojnásobila.

„Letošní světová poptávka bude asi pětapadesát až šedesát tisíc tun a všichni se shodují, že Čína nevyveze víc než 24 tisíc tun materiálu,“ popisuje neradostné vyhlídky Mark Smith, ředitel americké společnosti Molycorp, jež loni znovuotevřela kdysi důležitý důl Mountain Pass v Kalifornii. „Přežijeme díky zásobám, ale myslím, že rok 2011 bude velmi kritický, co se nabídky a poptávky týče,“ dodává.
Přitom ještě před 25 lety většina produkce pocházela právě z USA, popřípadě z Austrálie nebo Jihoafrické republiky. Absence vládní regulace a podstatně levnější náklady na těžbu však od té doby způsobily, že Čína, která má jen necelé dvě pětiny světových zásob kovů vzácných zemin, odvětví zcela ovládla.

Západu se zajídá čínský monopol na kovyZápadu se zajídá čínský monopol na kovy

Světové ekonomiky teď přemítají, jak se z nedobrovolné a drahé závislosti vyvázat. Cestou může být recyklace elektronických zařízení, jakou uplatňuje hlavně Japonsko, nebo obnovené investice do uzavřených dolů. Molycorp získá peníze z Japonska Prorazit čínskou dominanci v těžbě kovů vzácných zemin se snaží – i s pomocí japonského kapitálu – coloradská společnost Molycorp, jeden z mála západních těžařů.

Doufá, že se jí do září podaří uzavřít obchod s finanční skupinou Sumitomo. Japonci by koupí akcií společnosti za sto milionů dolarů a třicetimilionovou půjčkou pomohli zafinancovat modernizaci perspektivního dolu Mountain Pass, jenž firma Molycorp před třemi lety koupila.

Vzestup akcií Molycorp MineralsVzestup akcií Molycorp Minerals