Záplava objednávek se na aerosalonu ve Farnborough nekonala

Chalet Boeingu na aerosalonu ve Farnborough

Chalet Boeingu na aerosalonu ve Farnborough Zdroj: profimedia.cz

Boeing 787 společnosti Qatar Airways
Cvičný vojenský letoun Jak-130
Návštěvník si prohlíží letoun ukrajinských aerolink Aerosvit
Vojenský dopravní letoun Airbus A400M
Akrobatická skupina Breitling Jet
7
Fotogalerie
Výrobci letadel Airbus a Boeing, kteří dominují světovému trhu, odjíždějí z letecké show v britském Franborough, aniž by naplnili očekávání mnohých analytiků. Obě firmy si ale nárokují vítězství.

Boeing si z Farnborough, kde obvykle dochází k uzavření velkého množství kontraktů, odváží o 50 procent více objednávek než jeho evropský konkurent. Započítává mezi to ale i smlouvu s holdingem United Continental v hodnotě 14,7 miliardy dolarů na dodání 150 letadel Boeing 737. K jejímu podpisu sice došlo minulý týden, ale v Chicagu.

Airbus si naproti tomu zajistil dlouho očekávaného zákazníka pro nejdelší verzi svého chystaného letounu A350 a ve čtvrtek přidal řadu menších objednávek. Celková hodnota kontraktů ale nepřesáhla 17 miliard dolarů, zatímco Boeing získal objednávky ta 39,7 miliardy. Šéf firmy Fabrice Brégier přesto aerosalon považuje za úspěch. „Airbus upevnil své vedoucí postavení na světovém trhu,“ prohlásil.

Americký výrobce ve Farnboroug podle očekávání získal nejvíce objednávek na připravovanou novou verzi svého nejprodávanějšího modelu 737 MAX. Ten je odpovědí na Airbus A320neo, který podobné události v Paříži kraloval loni.

Boeing na show pro svůj MAX získal 285 pevných či předběžných objednávek, celkem na tento letoun má 649 závazných objednávek. Airbus na A320neo, který začal nabízet přibližně o rok dříve, nyní eviduje 1454 objednávek.

Obě firmy předpokládají, že v nejbližší době obdrží další vlnu objednávek od amerických aerolinek, které stejně jako United Continental obnovují své flotily a starší stoje vyměňují za nové úsporné modely.

Letošní veletrh ve Farnboroung byl ale nejslabší akcí za několik posledních let. Dohromady Airbus a Boeing získali závazné objednávky za 35 miliard dolarů a předběžné objednávky za 21 miliard dolarů. Na loňské show v Paříži to přitom bylo 67,5 a 43 miliard dolarů.

Kvůli vysoké poptávce po nových úsporných modelech, které ještě nejsou ve výrobě, čelí Airbus a Boeing i další výzvě. Musí udržet zájem zákazníků o současné stroje, aby naplnili výrobní linky, jejichž kapacity se navíc kvůli příchodu nových strojů rozšiřují.

Přinejmenším zprostředkovaně na aerosalonu uspělo české Aero Vodochody. Americký výrobce vrtulníků Sikorsky totiž ve Farnborough podepsal kontrakt s americkou armádou na dodání vrtulníků UH-60M Black Hawk v hodnotě 7,3 miliardy dolarů, pro něž Aero vyrábí kompletní kokpity.