Zásoby plynu na zimu proti loňskému roku zatím zaostávají

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Zemního plynu v českých podzemních zásobnících je výrazně méně než loni. Touto dobou byly zásobníky plné z 90 procent. Nyní hlásí největší provozovatel tuzemských zásobníků RWE naplněnost na 66 procent. Zásobník MND v Uhřicích je plný z 39 procent.

„Roli hraje fakt, že na konci zimy 2013/14 byly zásobníky RWE plné z 33 procent, zatímco na konci letošní zimy jen z devíti procent. Letos je tedy nutné vtláčet plyn rychleji, aby byly zásobníky připravené na zimu,“ vysvětluje mluvčí RWE Martin Chalupský. Obchodníci tak nyní posílají plyn do zásobníků dvojnásobným tempem ve srovnání s loňským srpnem.

Pro plnění zásobníků je klíčový vývoj velkoobchodních cen plynu. Loni v létě se zřítily hluboko pod 20 eur za megawatthodinu. Letos se drží mezi 20,30 a 21,30 eura. „Letos obchodníci s plynem většinou díky vyšším cenám plynu v březnu a dubnu plyn spíše odebírali. A z důvodu cenové optimalizace začali s naskladňováním plynu později než v roce 2014,“ dodává Dana Dvořáková, mluvčí MND. Plnění uhřického zásobníku letos začalo o měsíc později.

Naplněnost evropských podzimních zásobníku plynuNaplněnost evropských podzimních zásobníku plynu | Repro E15

MND odhadují, že jejich zásobník bude plný v říjnu nebo začátkem listopadu. Zájem obchodníků o skladování je větší než loni, tvrdí Dvořáková. RWE zatím datum nedokáže odhadnout. „Technicky naplnění na plnou kapacitu nic nebrání. Záleží na strategii obchodníků s plynem,“ říká Chalupský.

V Evropě se zásobníky začaly plnit vyšším tempem letos v červenci. Rychlost vtláčení se zvedla podle plynárenského sdružení GIE z 320 milionů metrů krychlových za den ke 400 milionům. Evropské zásobníky jsou plné z 65 procent.

I za tímto růstem je možné najít propad cen plynu. Obchodníci, kteří mají dlouhodobé smlouvy s Gazpromem, v nichž je cena plynu navázána se šestiměsíčním zpožděním na cenu ropy, se konečně v červenci dočkali efektu lednového propadu cen ropy na 45–50 dolarů za barel. Díky poklesu cen se mohl Gazprom v červenci pochlubit rekordním vývozem plynu do Evropy. Po tragickém prvním pololetí, kdy Rusko přišlo o post jedničky mezi dodavateli plynu do Evropy, si díky zásobníkům Gazprom spravil chuť.