Zastavení dodávek surovin přes Ukrajinu Česku neublíží

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Zásobování českých spotřebitelů zemním plynem a ropou v případě zastavení dodávek přes Ukrajinu plně pokryje obrácený tok plynu z Německa a ropovod IKL. Ovšem jen v případě, že se Rusko nerozhodne zastavit dodávky surovin do Evropy úplně.

Česko je na případné přerušení dodávek ropy a zemního plynu přes Ukrajinu dobře připraveno. Výrazně lépe než dříve jsou na tom i další východoevropské země, které kvůli rusko-ukrajinskému plynovému sporu v zimě 2009 trpěly nedostatkem plynu. Provozovatelé plynovodů upravili zařízení tak, aby umožnilo i zpětný tok plynu ze západu na východ. Důkazem toho jsou loňské dodávky plynu přes Polsko a Maďarsko na Ukrajinu.

V případě plynu by podle propočtů ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) dokázaly plynovody mířící do Německa nahradit přepravu z východu téměř třikrát.

„Od loňska je nově Česko připojeno plynovodem Gazela na ruské dodávky přes plynovody Nord Stream a Opal. I díky tomu jsou jakékoli výpadky dodávek plynu přes Ukrajinu zmírněny přesměrováním objemů plynu skrze potrubí Jamal v Polsku či skrze systém Nord Stream–Opal–Gazela,“ říká Andreas Rau, generální ředitel provozovatele tranzitních plynovodů v Česku Net4Gas.

Dodávky plynuDodávky plynu

Do budoucna by mohlo tuto záložní kapacitu posílit i plánované propojení české tranzitní soustavy s německou předávací stanicí Oberkappel. K dostupné kapacitě plynovodů je ještě třeba připočítat kapacitu tuzemských podzemních zásobníků, kde jsou nyní zásoby zhruba na měsíc české spotřeby. Dodávky ropy, která by přestala téct ropovodem Družba, by mohl plně převzít západní ropovod IKL.

„V tuto chvíli je na Transalpském ropovodu, k němuž je IKL připojen, dostatečná volná kapacita, aby provoz českých rafinerií mohl i nadále probíhat bez omezení. Rozhodnutí o přesměrování dodávek na ropovod IKL však musí učinit vlastníci rafinerií, pro které ropu přepravujeme,“ vysvětluje Radomíra Doležalová, mluvčí státní společnosti MERO. Nemuselo by se pak sahat na nouzové zásoby suroviny, které má Česko na tři měsíce.

Lepší propojení trubkami ovšem neřeší závislost Česka na dovozu ropy a plynu z Ruska. U obou surovin podíl ruských dodávek podle statistik MPO a Českého statistického úřadu dosahuje přibližně dvou třetin. Změnit tento podíl u plynu by teoreticky mohlo dobudování severojižního plynovodu. Ten by měl v budoucnu propojit dva terminály na příjem zkapalněného zemního plynu, jež se budují v Polsku a Chorvatsku.