Zateplení budov prý může snížit závislost Česka na ruském plynu o třetinu

Pasivní dům

Pasivní dům Zdroj: Harald Brekke (Stein Stoknes) via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Česká republika může do roku 2030 snížit spotřebu zemního plynu dovezeného z Ruska až o třetinu, pokud by využila potenciálu úspor energie v budovách, tvrdí aliance Šance pro budovy (ŠPB). Podle oslovených analytiků ale nemá smysl za každou cenu snižovat dovoz a spotřebu plynu.

Odborníci navíc s některými údaji z analýzy nesouhlasí. „Česko je díky úsporám energie v budovách schopno výrazně snížit svou závislost na nejistých dodavatelích plynu, zejména na Rusku,“ uvedl ředitel ŠPB Petr Holub. Česko podle něj může snížit do roku 2030 spotřebu plynu dovezeného z Ruska až o 1,8 miliardy metrů krychlových.

Analytici to zpochybňují. Vladimír Štěpán z poradenské firmy ENAS řekl, že přes energetické úspory nadcházejících letech snížení spotřeby a dovozu plynu nebude tak velké. „Je to nereálné číslo, nesmysl,“ řekl.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je vhodné modernizaci budov a s ní spojená úsporná opatření podporovat, vyžádá si to ale značné investice. „Odhad investic nutných pro přechod na pasivní standard v rodinných domech a budovách přesahuje 1,5 bilionu korun,“ upozornil.

Celkové možné úspory v rezidenčním i nerezidenčním  sektoru a jejich dopad na dovoz ruského plynuCelkové možné úspory v rezidenčním i nerezidenčním sektoru a jejich dopad na dovoz ruského plynu | SPB

Podle něj by čistotě ovzduší spíš prospěl přechod několika tisíc domácností dosud spalující tuhá paliva na plyn. „Snižovat spotřebu plynu za každou cenu nemá ani ekonomický, ani ekologický smysl,“ dodal.

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) byla spotřeba plynu v Česku loni kvůli mimořádně teplému počasí nejnižší za deset let. Meziročně klesla o 12 procent na 7,28 miliardy metrů krychlových. Dodávky ruské plynárenské společnosti Gazprom se na české spotřebě podílely zhruba 65 procenty. Analýza ale podle ŠPB vychází ze spotřeby plynu v letech 2012 a 2013, kdy podle ERÚ činila 8,16, respektive 8,27 miliardy metrů krychlových.

Spotřeba  zemního  plynu v ČRSpotřeba zemního plynu v ČR | SPB