Závody v těžbě ropy zvyšují riziko prudkého růstu cen

ropná rafinerie v Íránu

ropná rafinerie v Íránu Zdroj: ctk/AP

Cenová válka na světovém trhu s ropou mezi zeměmi OPEC a zbytkem světa zvyšuje riziko, že v případě významného výpadku dodávek nepokryje těžba spotřebu a ceny vystřelí vzhůru. Záložní těžební kapacity, které mohou výpadky rychle nahradit, klesly na 1,7 milionu barelů za den. Americká vládní Energetická informační agentury (EIA) upozorňuje, že za bezpečnou výši těžební zálohy se považuje 2,5 milionu barelů za den.

Právě rostoucí riziko, že těžaři nebudou schopni rychle reagovat na výpadky v době, kdy na Středním východě a v severní Africe roste napětí, stojí podle EIA částečně za růstem cen ropy v posledních měsících. Větší obavy nižší záložní kapacity nebudí jen díky poměrně vysokým zásobám ropy v komerčních a státních rezervách. Letošní záložní kapacita je však stále téměř dvakrát vyšší než v roce 2008, kdy se ceny ropy kvůli komoditnímu boomu a obavě z výpadků dodávek vyšplhaly na historické rekordy.

Světová záložní kapacita je o 0,4 milionu barelů za den nižší, než v prvním kvartále loňského roku. Může za to především zvýšená těžba v Saúdské Arábii, která se vyšplhala přes 10 milionů barelů za den, což je jedna z nejvyšších úrovní za poslední tři desetiletí. Přitom jen Saúdové jsou schopni výpadky na trhu rychle dorovnat a teď tuto svou schopnost oslabují snahou udržet si podíl na trhu, upozorňují analytici.

Globální neplánované výpadky v dodávkách činily podle EIA v březnu a dubnu v průměru 3 miliony barelů denně. Způsobily je nepokoje v Jemenu, Gabonu a Libyi.

Těžba ropy v Saúdské Arábii

Dodatečnou těžební kapacitu by na trh mohlo přinést zrušení sankcí proti Íránu. V dubnu se pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo dohodli s Íránem na rámcových podmínkách pokračování íránského jaderného programu. Pokud se podaří uzavřít i detailní dohodu, bude na řadě ukončení části sankcí, které se týkají íránského ropného průmyslu.

V březnu a dubnu Írán vytěžil denně 3,4 milionu barelů ropy. Před posledním zpřísněním sankcí v roce 2011 vysál ze země 3,6 milionu barelů denně. Možnosti Íránu zvednout export ropy bezprostředně po případném zrušení sankcí však podle EIA závisí na stavu ropných polí a infrastruktury. Právě těžební zařízení jsou kvůli dlouhodobým sankcím ve špatném technickém stavu a rychlý růst produkce v řádu stovek tisíc barelů za den neumožňují.