Zbrojovka ve Šternberku bude na prodej. Obrana ji nechce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: vop.cz

Ministerstvo obrany začne hledat zájemce o továrnu státní zbrojovky VOP 026 ve Šternberku, ponechá si jen provozy formálně zaniklého VOP 025 v Novém Jičíně. Informace deníku E15 potvrdil mluvčí rezortu Jan Pejšek. „Minulý měsíc o tom rozhodla dozorčí rada těchto sloučených státních podniků. Bude vypsána soutěž na firmu, která nejpozději do konce roku 2012 nalezne pro Šternberk vhodného zájemce,“ řekl Pejšek.

Zatím není jasné, jaký osud potká výzkumné ústavy v Brně, Slavičíně a Vyškově, které pod VOP 026 spadají.

Šternberská továrna, která pro armádu opravuje a modernizuje pásová a kolová obrněná vozidla, je po LOM Praha už druhou firmou stoprocentně vlastněnou ministerstvem, kterou velmi pravděpodobně čeká privatizace.

Snahou podle Pejška bude, aby všech 270 zaměstnanců nebo alespoň převážná většina z nich nepřišla o práci. Odborová organizace se ale obává, že proces pronájmu či privatizace se bude zbytečně prodlužovat, což prý způsobí odchod řady lidí. Odboráři proto chtějí, aby byl zájemce nalezen co nejdříve.

Zakázky od armády mají ve Šternberku podle odborářů do konce října, výrobu pro civilní sektor pak na příštích šest měsíců.

O sloučení VOP 025 a VOP 026 pod hlavičkou právě šternberského podniku rozhodla vláda loni na podzim. Skutečnost je ale podle odborů taková, že Nový Jičín „odsává“ ze Šternberku zakázky. „Z pohledu odborové organizace dochází k postupné koncentraci výroby, vytváření pracovních příležitostí, rozhodujícím investicím a realizaci obchodů ve formálně zaniklém VOP 025,“ napsal v dopise ministrovi obrany Alexandru Vondrovi (ODS) šéf šternberských odborů Petr Tušinovský. I všechny rozhodující manažerské pozice bylo podle něj obsazeny lidmi z Nového Jičína. „Kroky současného vedení si vyhodnocujeme tak, že dochází k reálnému ohrožení všech zaměstnanců podniku,“ dodal Tušinovský.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.