Železo je nejlevnější za deset let, těžaři trpí

Železárny - ilustrační foto

Železárny - ilustrační foto Zdroj: Trinecke zelezarny

Několika velkým těžařům železné rudy přineslo úterý špatnou zprávu - ratingová agentura Standard and Poor's snížila hodnocení jejich vyhlídek do budoucnosti na negativní. Je to důsledek razantního poklesu ceny železa, na čemž se podepisuje nadprodukce a slabá čínská poptávka, napsal server Business Insider.

Agentura uvedla, že změna následuje poté, co její vlastní odhad vývoje ceny železné rudy poklesl na 45 dolarů za tunu pro letošní rok, na 50 dolarů za tunu na příští rok a na 55 dolarů pro rok 2017. Dosavadní odhady mluvily o 65 dolarech pro příští rok a 70 dolarech za tunu pro rok 2017.

Za posledních dvanáct měsíců poklesla cena železa, hlavní suroviny při výrobě oceli, o šedesát procent. Na počátku dubna dosáhla desetiletého minima 47,08 dolaru za tunu.

Agentura Standard and Poor's pravidelně sleduje osm velkých těžařských firem. Jsou jimi anglo-australští giganti BHP Billiton a Rio Tinto, brazilská Vale, australská Fortescue Metals, anglo-jihoafrická Anglo American, chilská CAP, lucemburská Eurasian Resources a Exxaro Resources z Jihoafrické republiky.

Dvouroční nesoulad

„Zrevidovali jsme své odhady vývoje železné rudy cen na základě prudkého poklesu spotových cen, jež odrážejí značnou nerovnováhu tržní nabídky a poptávky, jež podle našeho odhadu bude přetrvávat po dva následující roky,“ uvedlo prohlášení agentury.

Týž den, kdy agentura Standard and Poor's změnu svých odhadů oznámila, uvedla menší těžařská firma Atlas Iron ze Západní Austrálie, že přerušuje těžbu “kvůli razantnímu poklesu ceny železné rudy“.

Poklesu ceny ještě nahrála skutečnost, že čtyři největší těžaři, kteří dohromady ovládají sedmdesát procent trhu (BHP Billiton, Rio Tinto, Vale a Fortescue) ve chvíli, kdy ceny začaly klesat, ještě zvýšili produkci, aby udrželi nebo ještě posílili svůj tržní podíl.

Akcie BHP Billiton

Kromě toho poklesu ceny nahrál o rychlý pokles produkčních nákladů, způsobený levnější ropou a klesajícími kurzy měn zemí, jejichž ekonomiky se o těžbu nerostných surovin opírají. „Jako by ani neexistovalo cenové dno,“ posteskl si australský ministr financí Joe Hockey v rozhovoru s tamním listem The Australian Financial Review. „Považujeme za reálné, že ceny mohou klesnout i někam ke 35 dolarům za tunu.“