Země OPEC vydělávají stále méně, tratí na boomu břidlice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), jejichž zástupci se sešli ve vídeňském sídle, aby nakonec zachovali stávající těžební cíle, hledá strategii. Boom těžby ropy z břidlic v Severní Americe se již projevuje na tržbách organizace. Děje se tak, přestože si Spojené státy či Kanada zatím z globálního tržního podílu OPEC příliš neukrojily.

Během posledních let členské země OPEC odmítaly názor, že budou muset těžit méně ropy, aby zvyšující se vývoz ropy ze Spojených států nesrazil cenu černého zlata příliš nízko. Z velké části měly pravdu, protože výpadky dodávek na Blízkém východě a severu Afriky udržely poptávku po ropě stabilní a cenu vysoko.

Spojené státy se navíc potýkají s neexistujícími kapacitami pro vývoz ropy, protože byly dlouhou dobu největším dovozcem a chybí jim infrastruktura pro tok ropy opačným směrem, tedy do přístavů. Navíc se ve Spojených státech používá lehčí ropa WTI, na kterou nejsou rafinerie ve zbytku světa přizpůsobeny.

Amerika jako největší vývozce ropy

„Spojené státy se pravděpodobně stanou největším světovým vývozcem ropy během dvou až tří let,“ věří v americkou ropnou revoluci Niall Trimble, ředitel poradenské firmy Energy Contract Company.

Pro OPEC se vlivem ekonomické krize stává stále složitější predikovat vývoj světové poptávky po ropě. Členům organizace se příliš nechce měnit objem vlastní produkce. V posledních letech to byla téměř výlučně Saúdská Arábie, která upravovala svoji produkci, aby udržela dodávky a cenu ropy tam, kde ji chce organizace mít.

Ztráta vlivu nad trhem

S přibývajícím počtem zemí těžících ropu, které nejsou členy organizace OPEC, ztrácí sdružení sídlící ve Vídni pomalu vliv nad globálním trhem s ropou. Nejnověji se rozhodla Brazílie, nečlenská země OPEC, navýšit své těžební kapacity.

Pravděpodobně největší nebezpečí však hrozí OPEC zevnitř skupiny. Írán začne produkovat o milion barelů ropy denně navíc již během několika měsíců. To by mohlo znamenat – z hlediska OPEC nežádoucí – propad ceny ropy.

Jan Stuchlík: Zázrak ropných břidlic