Zkrachovalý Oděvní podnik má nového insolvenčního správce

OP Prostějov, textilní průmysl

OP Prostějov, textilní průmysl

Zkrachovalý prostějovský Oděvní podnik má novou insolvenční správkyni Miloslavu Horskou. Původní správce Jaroslav Svoboda podle brněnského krajského soudu neplnil řádně své povinnosti. Podle soudkyně Bohumily Čuprové byly naplněny důvody pro zproštění funkce správce, a proto ho odvolala.

Soud insolvenčnímu správci vytýká mimo jiné to, že řádně nezdůvodnil svůj návrh na ukončení provozu OP. „Zejména nesdělil očekávaný výtěžek zpeněžení podniku a výtěžek zpeněžení po ukončení provozu dlužníkova provozu s přihlédnutím k předpokládaným výdajům,“ uvedla soudkyně.

Svoboda navrhl zastavení provozu dlužníka kvůli tomu, že podle něj není další chod podniku možný bez peněz z výtěžku prodeje majetku OP. S jeho názorem polemizuje Česká spořitelna, největší a zajištěný věřitel bývalé největší tuzemské textilky. Postup Svobody spořitelna kritizovala, prý od něj neměla dostatek potřebných podkladů a informací.

Podle dřívějších informací Svobody je výtěžek z prodeje majetku dlužníka nutné používat k financování zbývajících částí OP, například provozu zbylých firemních prodejen a správy majetku, který sice není aktuálně využíván, ale náleží do obchodního majetku dlužníka.

„Informaci o odvolání Jaroslava Svobody bereme na vědomí, musíme konstatovat, že se potvrdilo to, co jsme už dávno říkali, že Jaroslav Svoboda nepostupoval s péčí řádného hospodáře a nerespektoval práva České spořitelny jako zajištěného věřitele. Jsme připraveni vejít v kontakt s novou správkyní a ihned s ní začít diskutovat o způsobu zpeněžování zajištěného majetku,“ řekla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná.

Podnik loni v srpnu ukončil sériovou výrobu, nyní šije jen obleky na míru. Podle firemních informací spořitelna zachování výroby takzvaných měřenek podporuje. Otazníkem však podle ČS je to, proč je nutné produkci na míru dotovat, jestliže je podle dostupných informací soběstačná.