Zlatá éra výrobců střívek pokračuje, v byznysu se ročně otočí osm miliard

střívka

střívka Zdroj: E15

Zákazník většinou nevěnuje pozornost obalům od párků, salámů či paštik. Jejich výroba v Česku je ale výnosným byznysem, v němž se točí přes osm miliard korun ročně. Oba tuzemští producenti střívek – českobudějovický Viscofan a jilemnické Devro – zvýšili loni nejen tržby, ale i čisté zisky. Je za tím, vedle zvyšování efektivity výroby, především rostoucí poptávka na zahraničních trzích pro obě firmy klíčových. České továrny vyvážejí naprostou většinu produkce.

Tržby Viscofanu patřící stejnojmenné španělské matce stouply loni o devět procent na 5,3 miliardy korun. Čistý zisk se zvýšil o více než pětinu na 854 milionů. „Jde o nejlepší výsledky v historii. Hlavní vliv měl růst prodejů,“ řekl deníku E15 Miloslav Kamiš, jednatel firmy, které za pět let stouply tržby více než trojnásobně.

Česká továrna skotského holdingu Devro (dříve Cutisin) vylepšila loni tržby o šest procent na 3,1 miliardy korun, zisk jí stoupl o 18 procent na 871 milionů korun. Výsledky byly podle jednatele a ředitele firmy Devro Michala Štočka ovlivněny řadou protichůdných faktorů. Společnost zaznamenala nárůst výroby jedlých střev o šest procent. Uspěla také na evropských a afrických trzích, za které česká pobočka převzala předloni zodpovědnost v rámci celé skupiny Devro.

„K výsledkům pozitivně přispělo i oslabení kurzu koruny vůči exportním měnám,“ uvedl Štoček. „Mezi negativní faktory patří pokračující zdražování hlavních surovin,“ dodal.

Výrazný růst však nemusí nutně pokračovat. Například Viscofan postavil plány pro letošní rok konzervativně. Firma podle Kamiše očekává zhruba stejné výsledky jako v roce předcházejícím. Nicméně kvůli udržení konkurenceschopnosti letos investuje devadesát milionů korun do nové linky, a zvýší tak svou výrobní kapacitu.