Zlevní elektřina? ERÚ sníží kritizované poplatky za distribuci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas lazek, Mlada fronta

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce v příštím roce snížit poplatky za distribuci elektřiny, a to zhruba o deset procent. Zlevnění distribučních poplatků, jejichž výše je často kritizovanou složkou celkové ceny elektřiny, tak může snížit i ceny pro koncové odběratele.

Cena elektřiny pro koncové zákazníky se skládá z ceny silové elektřiny, kterou určují jednotliví obchodníci na základě svých nákupů na trhu, a z regulované složky. O výši regulované složky ceny, která zahrnuje právě i poplatky za distribuci elektřiny a také za výrobu z obnovitelných zdrojů, rozhoduje ERÚ. Regulovaná složka tvoří zhruba 55 procent koncové ceny proudu.

O výši a oprávněnost distribučních poplatků se vedou dlouhodobě spory. Některé studie uvádějí, že na celkové ceně elektřiny pro domácnosti se poplatek za distribuci podílí až ze 48 procent (14 procent pak tvoří podpora obnovitelných zdrojů) a jsou tak výrazně vyšší než je průměr EU. Jiné studie oponují, že poplatky za přenos a distribuci jsou na srovnatelné úrovni jako v jiných evropských zemích.

„Bavíme se o regulované složce, což určuje regulátor. Takže u distribuce očekáváme desetiprocentní snížení ceny. Což je hodně,“ řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková po jednání výboru. Předtím poslancům oznámila, že u velkých spotřebitelů by snížení poplatku za distribuci elektřiny mohlo vést ke snížení celoročních nákladů až o 35 milionů korun.

Regulační úřad již na počátku srpna oznámil, že distribuční poplatky se od příštího roku sníží také u plynu. Úřad se po jednáních s distribučními společnostmi dohodl na snížení poplatku o pět procent. U plynu má ale regulovaná složka ceny menší dopad na to, co platí koncoví zákazníci, protože tvoří jen asi pětinu celkové ceny.