Změna plánu. Místo dvou má být v Temelíně jen jeden nový blok

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Jeden nový jaderný blok v Temelíně a jeden v Dukovanech - ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) potvrdil, že se Česko nechce vzdát plánů na posílení jaderné energetiky. Jen je předělá. Kdo rozšíření elektráren zaplatí, je podle Mládka zatím nejasné.

Mládek tak mění plán případného, ale zatím neexistujícího nového tendru na dostvbu Temelína. Původní tendr, který ČEZ zrušil, počítal se dvěma bloky.

Druhý nový jaderný blok v Česku by však místo toho mohl vzniknout v Dukovanech. „Zdá se být téměř konsensus, asi se už nevrátíme k výstavbě obou bloků v Temelíně, ale spíše to vypadá, že by byl jeden blok v Temelíně a jeden blok Dukovanech,“ uvedl Mládek.

Dodal, že by rád zachoval lokalitu v Dukovanech jako jadernou elektrárnu. „Ona má povolený provoz do roku 2025,“ podotkl Mládek. Poté bude provoz elektrárny posuzovat Evropská komise. Nový blok by podle ministra mohl v Dukovanech vyrůst do roku 2035.

Zatím je ale vše pouze v rovině úvah. „V tuto chvíli není rozhodnuto nic v tom smyslu, jestli to bude stavět ČEZ, nebo nějaký státní podnik, nebo joint venture, to je všechno předmětem debat,“ řekl.

Bude tendr, nebude tendr

Zakázku na dostavbu Temelína společnost ČEZ zrušila letos v dubnu, podle nedávného prohlášení místopředsedy dozorčí rady ČEZ Václava Pačese ale na přípravě rozšíření dále pracuje a nový tendr by mohla vypsat už příští rok. Ke stávajícím zájemcům o dostavbu se před nedávnem připojila například i korejská státní energetická společnosti KEPCO. ČEZ nicméně informace o přípravě nového tendru nepotvrdil.

Podle původního tendru, který ČEZ zrušil letos v dubnu, měla být stavba dokončena v roce 2025 a nové bloky měly být v provozu 60 let. Odhady nákladů dostavby se pohybovaly mezi 200 a 300 miliard korun.

Dukovanské bloky

Kapacitu pro rozšíření dukovanská elektrárna podle bývalého ředitele Temelína a bývalého hlavního inženýra spouštění jaderné elektrárny Dukovany Františka Hezoučkého určitě má. Je ale podle něj důležité, aby výkon kvůli chlazení nepřesáhl 2 až 2,5 tisíce megawatt. „Víc by místní řeka Jihlava nezvládla,“ sdělil serveru E15.cz Hezoučký.

V Jaderné elektrárně Dukovany byl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok.V Jaderné elektrárně Dukovany byl včera znovu neplánovaně odstaven čtvrtý blok.|ctkProstor pro rozšíření Dukovan podle Hezoučkého je. (foto ČTK)

Životnost dukovanské elektrárny je podle něj dána životností nevyměnitelných komponentů, tedy tlakové nádoby reaktoru. Současné dukovanské bloky podle něj ještě mohou fungovat od pětadvaceti do třiceti let.

Kdo zaplatí elektřinu?

Ekologické hnutí Calla v souvislosti s výstavbou nových bloků upozornilo na to, že elektřina z nových reaktorů bude, alespoň podle dnešních cen, dvakrát až třikrát dražší, než aby byla konkurenceschopná.

„Úvahy o stavbě nových reaktorů jsou bláhové a ztrátové. Ani případné založení účelového státního podniku pro výstavbu nic nemění na podstatě problému – elektřina z nich bude nekonkurenceschopná. Splnění jaderných snů by tak draze zaplatili čeští daňoví poplatníci,“ upozornil Edvard Sequens z Cally.

Pavel Cyrani: ČEZ musí prodloužit životnost Dukovan