Změna podmínek může dostavbu Temelína prodražit

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Americký Westinghouse se nechce smířit s rozhodnutím ČEZ, že vítěze tendru na dostavbu dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín vybere příští rok či dokonce až v roce 2015.

„Westinghouse poskytl ČEZ prakticky všechny potřebné informace, na základě kterých se může rozhodnout pro dodavatele. Věříme, že pokud si vybere naši elektrárnu AP1000, bude následně rozhodnuto i o celé investici,“ uvedl Pavel Janík, výkonný ředitel Westinghousu v Česku.

Podle Američanů by měl ČEZ vybrat vítěze ještě letos. Ulevilo by se všem, neboť Westinghouse, rusko-české konsorcium MIR 1200 i ČEZ stojí protahování tendru miliony.

„Samozřejmě že by pro nás bylo výhodnější, kdyby si ČEZ vybral vítěze již letos, nicméně rozumíme důvodům, které vedly k odkladu rozhodnutí o vítězi tendru na rok 2014,“ tvrdí Josef Perlík, ředitel projektu „Dostavba JE Temelín 3,4“ ve společnosti Škoda JS.

Bloky nemusí stát přímo v Temelíně

Důvodem k odkladu rozhodnutí je mimo jiné stále neschválená aktualizovaná Státní energetické koncepce. Verze, kterou by měla dostat na stůl vláda vzešlá z předčasných voleb, přitom parametry dostavby Temelína může výrazně změnit. Jednak už nehovoří o tom, že dva bloky musí stát přímo v Temelíně, jednak by se měly stavět postupně – první do roku 2025, druhý do roku 2030.

Zadávací dokumentace sice počítala s postupnou stavbou, nikoli však s odstupem pěti let. „Postupná výstavba je optimální z hlediska využití technických i personálních kapacit. Původní předpoklad posunu výstavby mezi bloky byl osmnáct měsíců a může být optimalizován,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Firma proto nepočítá, že by se při pětiletém rozestupu ve výstavbě musel stávající tendr upravovat nebo že by se musel vyhlásit nový.

Enormní růst nákladů

„Samozřejmě je možné stavět dva bloky po sobě s pětiletým odstupem od zahájení stavby. Ale nebylo by to rozumné, protože náklady na jeden blok by se enormně zvýšily,“ dodává Janík z Westinghouse. Rusko-české konsorcium zatím doufá, že se bude stavět podle původního zadání.

Nová veřejná soutěž by se naopak musela vyhlásit, kdyby nakonec vláda rozhodla, že se v Temelíně bude stavět jen jeden blok, zatímco druhý by se postavil v Dukovanech. O rozšíření této elektrárny se v souvislosti s energetickou koncepcí hovoří také. Výstavba by se však výrazně prodražila. „Stavba dvou bloků na již připraveném staveništi je rozhodně levnější, může jít o úsporu ve výši několika miliard eur,“ odhaduje Josef Perlík ze Škoda JS.

Jiří Šťastný: Bez dostavby Temelína budeme muset nakupovat v zahraničí