Zrušení DPH za energie naráží ve sněmovně. Veto EU by lidem ještě víc vyvětralo peněženky

Fronty před zákaznickými centry společnosti PRE a skupiny ČEZ

Fronty před zákaznickými centry společnosti PRE a skupiny ČEZ Zdroj: Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

Zrušení daně z přidané hodnoty za elektřinu a plyn po celý příští rok neodsouhlasila Evropská komise a není tedy jasné, zda by opatření na národní úrovni přineslo pozitivní efekt.
„Jestliže v příštím roce vzroste cena energií o 30 až 35 procent, všichni by měli 21 procent zaručených DPH a dalších přibližně deset až 15 procent přes odpuštění obnovitelných zdrojů. Čili těch 35 procent bychom jim tímto vykompenzovali,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).
Krach Bohemia Energy působí stovkám tisíc lidí finanční potíže a nejistotu
Konec Bohemia Energy: Proč k němu došlo? A co bude se zákazníky?
5
Fotogalerie

Úleva pro domácnosti čelící rostoucím cenám energií, kterou navrhuje končící šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO), nemá v Poslanecké sněmovně moc šancí na úspěch. Zrušení daně z přidané hodnoty za elektřinu a plyn po celý příští rok neodsouhlasila Evropská komise a není tedy jasné, zda by opatření na národní úrovni přineslo pozitivní efekt. Výsledek by mohl být přesně opačný.   

„Pokud bude Evropská komise proti, budeme muset sazbu DPH vracet. To může být pro spotřebitele ještě horší, protože budou ještě vyšší ceny. Čili uděláme ještě větší nákladový skok pro domácnosti. To je jednoznačně špatně,“ řekl místopředseda sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Vláda podle něj pojala návrh chybně, protože neví, jak se k němu Evropská unie postaví.

O předloze Schillerové poslanci debatují ve zrychleném režimu. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ji koncem listopadu doporučila k projednání rozpočtovému výboru.

Záměr vlády v demisi považuje za nešťastný i kandidát na ministra dopravy Martin Kupka (ODS). „Jsem pro adresnější pomoc poškozeným klientům končících dodavatelů energií,“ uvedl.

Také Skopeček považuje zrušení DPH za plošné opatření, které se dotkne i těch, kteří jsou schopni ceny absorbovat, nebo nemají problém, protože mají cenu elektřiny fixovanou. „Záměr proto odmítáme,“ dodal.

Občanští demokraté chtějí hledat jiná řešení, která by lidem pomohla. „Budu přesvědčovat své kolegy, abychom si nástroj možného snížení DPH nezakazovali, ale abychom ho použili ve chvíli, kdy to EU povolí na více než dva měsíce, a zároveň v okamžiku, kdy vyčerpáme všechny ostatní možnosti,“ míní Skopeček.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) vládní návrh hájí argumenty, že snížení DPH z 21 procent na nulu cílí na devadesát procent domácností, které jsou středně- nebo nízkopříjmové.

„Jestliže v příštím roce vzroste cena energií o 30 až 35 procent, všichni by měli 21 procent zaručených DPH a dalších přibližně deset až 15 procent přes odpuštění obnovitelných zdrojů. Čili těch 35 procent bychom jim tímto vykompenzovali,“ řekl Havlíček.

Právě odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje v ceně elektřiny je jedna z variant, kterou by ODS podpořila.

Další možností je dohoda s dodavateli poslední instance o státních zárukách za snížené zálohy pro přebírané klienty. Tyto garance by mohly dosáhnout 70 až 80 procent. Rovněž by je však musela schválit Evropská komise kvůli tomu, zda nejde o nepovolenou podporu. Poskytovat by je mohla Národní rozvojová banka.

Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v tuzemsku, oznámila ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu 13. října. Jako důvod firma uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu více než 600 tisícům zákazníků, plyn téměř 300 tisícům.