Zvýšení radiace ve Fukušimě ohrožuje restart reaktorů i olympiádu

Zásobníky, ze kterých unikla kontaminovaná voda

Zásobníky, ze kterých unikla kontaminovaná voda Zdroj: ctk

Premiér Šinzó Abe je přesvědčen, že se Japonsko bez opětovného zprovoznění jaderných reaktorů neobejde. Jeho plánům ale může uškodit současné dění v elektrárně Fukušima, kde včera naměřili u nádrží s kontaminovanou vodou rekordní radiaci. Problémy v zařízení, poškozeném zemětřesením a vlnou tsunami v roce 2011, mohou také ohrozit kandidaturu Tokia na pořádání olympiády v roce 2020.

Japonci před havárií brali z jádra téměř třetinu elektřiny a plánovali, že do roku 2030 se jeho podíl zvýší na padesát procent. Nyní jsou však v provozu pouze dva z padesátky reaktorů. Oba budou navíc v příštích dnech odstaveny kvůli inspekcím a není jasné, kdy zase začnou fungovat. Zatímco předchozí vláda Demokratické strany chtěla od jádra zcela ustoupit, současný kabinet zařadil restart atomových zařízení do svého plánu na ekonomické oživení země.

Abe i jaderný dozor jsou pod velkým tlakem výrobců proudu i dalších firem. Ostrovy jsou totiž nyní závislé na elektrárnách zpracovávajících drahá fosilní paliva z dovozu, což má negativní dopad na obchodní bilanci. Předseda vlády si je přitom dobře vědom, že jeho snaha o oslabení jenu, které má pomáhat exportérům, import ještě prodražuje. „Bez jaderné energie abenomika selže,“ podotkl nedávno list The Japan Today.

Ještě začátkem léta se spekulovalo, že by alespoň deset reaktorů, které splní zpřísněná pravidla, mohlo být už brzy zapojeno. Nynější zhoršující se situace ve Fukušimě ale nahrála odpůrcům jádra a ti teď v zemi podle průzkumů veřejného mínění převažují. Bezpečnostní prověrky míst usilujících o zprovoznění se tak mohou protáhnout.

Zamoření FukušimyZamoření Fukušimy | reuters

Proti restartu se v některých případech otevřeně staví i tisk. „V Japonsku náchylném na zemětřesení se nemůžeme vrátit k energetické politice závislé na jaderných reaktorech. Poslední krize kolem kontaminované vody je připomínkou této reality,“ uvedl ve svém úvodníku jeden z největších deníků Mainiči Šimbun. Abe v médiích rovněž sklízí kritiku za zvládání situace ve Fukušimě, prý se chová příliš pasivně.

Japonsko má navíc kvůli současným problémům hendikep vůči Madridu a Istanbulu, se kterými soupeří o organizaci olympiády. Vítěz má být oznámen už v sobotu. Přípravný výbor ujišťuje veřejnost, že je situace v metropoli zcela v normálu. „Vzduch i voda ve městě jsou monitorovány denně,“ uvedl ve svém prohlášení.